| Szerző: New York Kávéház

Romantikus kedveskedés a digitalizált világban - Szívmelengető gesztus a Világ Legszebb Kávéházában

Az időutazáshoz számtalan elemre szükség van. A hangulat, az ízek, a fények, a zene. Ezektől el tudjuk hinni, ha csak egy rövid időre is, hogy magunk mögött hagytuk az állandóan minket sietségre kényszerítő világunkat. A 19-20. századi polgári életérzésben elmerülni ma is lehetséges a New York Kávéházban, és ehhez még egy pluszt is kapunk: képeslapot küldhetünk szeretteinknek az asztal mellől. 

Képeslap New York Kávéház

Igen, hagyományos képeslapot, amelyet nem telefonon keresünk ki az applikációk kínálata közül, hanem amelyet papíron adnak a kezünkbe, a New York Kávéházról készült fenséges rajzzal az egyik oldalán. A másik – hagyományos – oldalra, mi írhatunk annak, aki épp eszünkbe jut, amikor magunkba szívjuk a kávéház atmoszféráját, és van valaki, aki ebben a pillanatban a tudatunkba férkőzik. Tudathatjuk vele, hogy gondolunk rá, a New York Kávéház személyzete nem csak tollat ad képeslapnyi gondolataink megörökítéséhez, hanem el is juttatja azokat a címzettnek.

 

Ha belegondolunk: mikor is kaptunk utoljára kézzel írt képeslapot? Manapság egyre ritkábban. Ha mi nem is kapunk ilyen romantikus figyelmességet, attól még meglephetünk vele másokat. 

A New York Kávéházban ezt megírhatjuk az asztalnál is, ahol korábban elköltöttük az ebédünket vagy vacsoránkat, ahonnan megcsodáltuk a freskókat, a csavart márványoszlopokat, ahol hallgattuk az élő zongorajátékot, vagy az élő cigányzenét, ahol épp a kávénkat fogyasztjuk azon tűnődve, hogy miután már mindent lefényképeztünk, hogyan is tehetnénk mindezt még kézzelfoghatóbbá emlékeinkben.

Úgy, hogy az élményt megosztjuk másokkal. Nem egy posztban, amit elsőre szokásaink diktálnának, hanem egy, a korhoz és a hangulathoz illő, a mindennapi életünkből kiszorított, kicsit lassú, mégis szerethető gesztussal.

 

 
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Ady Endre - New York Kávéház

A Kávéházi Borzas Ady Endre kávéházi gúnyneve volt 1910 körül. Ebből sejthetjük, hogy a XX. század egyik legjelentősebb költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja nem kevés időt töltött kávéházakban. Többek között a New York Kávéházban is, a karzaton a Nyugatosok szerkesztőségi asztalánál foglalt helyet, miután ennek a lapnak ő is munkatársa volt.

Babits Mihály - New York Kávéház

Az irodalom vezére volt, igazi vezérlőfénye, egyben mumusa lett a költőknek, íróknak, tanítványainak. Roppant műveltségéről, tehetségéről, komolyságáról rengeteg bizonyíték van, a Nyugat főszerkesztőjeként pedig sorsokat formált, sorsokról határozott. A New York Kávéházba nem éppen a féktelenség hajtotta, sokkal inkább a szerkesztőségi munka.

További hírek >
New York Café TripAdvisor