Programok

A New York Művész Páholy programjai, legutóbbi szezonja

 

Különleges témák, látogatottsági rekordok, izgalmas vendégek, kerek születésnapok és két törzsasztal átadása – ez jellemezte a 120 éves New York Kávéház kulturális rendezvénysorozatának, a két éves New York Művész Páholynak legutóbbi szezonját.

 

Izgalmas, ünnepi, s továbbra is egyedi estekkel várta vendégeit a New York Művész Páholy 2014 őszétől 2015 tavaszáig tartó, legutóbbi szezonjában. A 2013 márciusában megnyílt kulturális rendezvénysorozat fennállása óta 36 estet szervezett, témái változatosak voltak: a fókusz az irodalmon, a képzőművészeten, a színművészeten, a tudományon, összefoglalva: a művészeti értékeken volt, szezonzáró estjén kiegészülve a sport teljesítményeivel, kiválóságaival. A rendezők célja minden esetben az volt, hogy színvonalas és egyedi programot adjanak a Látogatóknak, s központba a beszélgetést, a másik megismerését, művészek barátságait tették.

 

A 2014. szeptembertől 2015. júliusig tartó időszakban 11 művészeti est került megrendezésre, ebből négy nagytermi, ROMA termes program, melyen egyenként közel ötszázan vettek részt, illetve két Törzsasztal átadás is történt.

 

 

A programok részletezése 2015. januárjától:

2015 januárjában a komolyzene területére tekintettünk: a komolyzene, a tehetségek, az értékteremtés és az erről folyó diskurzus kerül fókuszba az addigra hónapok óta a televízióban futó, első komolyzenei tehetségkutató műsor, a Virtuózok kapcsán. A Virtuózok műsor a klasszikus zenei tehetségek bemutatását célozta meg, azzal a küldetéssel, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét. Február 9-én izgalmas kultúrtörténeti és tudományos utazásra csábítottuk vendégeinket: A csábítás művészete esten Dienes Angélával, Szily Nórával, Csányi Vilmossal és Oldroyd Barbarával beszélgettünk, a szerelmesek ünnepe előtt néhány nappal a tudomány, irodalom, pszichológia, művészet szemszögéből vizsgáltuk a csábítást – és önmagunkat. Márciusban ünnepelte a New York Művész Páholy fennállásának 2. évfordulóját, így a születésnapi esten a kulturális élet különböző területein alkotó művészek voltak meghívottak, akik egy különleges szállal kapcsolódtak egymáshoz: mindannyiuk életében meghatározó város Pécs. Az esten középpontban az ország egyik kulturális csomópontja, fővárosa: Pécs volt – a zene, az irodalom, a képzőművészet, a színház képviselőivel: vendégeink Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író, irodalomtörténész, Weiler Péter festőművész, író, online főszerkesztő, Márta István Márta István zeneszerző, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és a Halott Pénz zenekar – Járai Márk és Marsalkó Dávid zenészek voltak.

 

Áprilisban és májusban két ROMA termes programot, két nagyszabású születésnapot szervezett a Művész Páholy. Áprilisban egy nagyszabású, tudományos-művészeti programmal hazánk egyik legismertebb, legsokoldalúbb gondolkodóját, a művészetek elkötelezett hívét, az orvos-genetikus dr. Czeizel Endrét köszöntötték nyolcvanadik születésnapján – a vendégek között Prof. Oláh Éva genetikus, Prof. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Fári István, a Galenus Kiadó igazgatója, Csákányi Eszter színművész, Bencze Ilona színművész, Barabás Márton festőművész, V. Szabó Noémi festőművész, Fullajtár Andrea színművész, Dr. Balogh László, a MATEHETSZ elnöke, a Tehetséghidak Program szakmai vezetője, Dr. Vogt Gábor szemész, Juhász Ferenc költő itt jelen volt. Májusban a kutyák legjobb barátját és ismerőjét, a Széchenyi-díjas biológust, az etológust és szépírót, Csányi Vilmost ünnepelték 80. születésnapja alkalmából a Világ Legszebb Kávéházában! Az esten laudáltak: Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Alexander Brody reklámszakember, író, Dr. Topál József, a biológiai tudományok kandidátusa, Udvaros Dorottya színművész, Géczi János író, Márton László író, Dolák-Saly Róbert  előadóművész, író, zeneszerző, Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Bëlga együttes és a Libri Kiadó igazgatói: Halmos Ádám és Sárközy Bence is. Az esten Csányi Vilmos szépirodalmi műveiből Galkó Balázs színművész olvasott fel.

 

Szintén ROMA termes program volt májusban az az este, mely az ékszert, a csillogást, az ékszertörténetet tette a középpontba. A BÁV Zrt-vel együttműködésben szervezett esten egy igazi díva, Zséda, és hazánk legismertebb stílusszakértője, Schiffer Miklós is a fellépők közt volt, míg neves szakértők és ékszergyűjtők meséltek a csillogás történetéről, hagyományairól és újdonságairól.

 

A szezonzáró estre július 6-án került sor, immáron a Kávéház Mélyvíz termében, amikor is a Balaton került az est középpontjába. Négy különleges férfi vendéggel - Litkey Farkassal, Detre Szabolccsal, Szeremley Lászlóval és Szabó Sipos Barnabással a Balaton, a vitorlázás, a művészet, irodalom és a bor került a beszélgetés fókuszába, pár nappal a régió legnagyobb tókerülő versenye, a Kékszalag után.

 

A szezonban két Törzsasztal átadásra is sor került: Alexander Brody, akinek köszöntésével megnyílt a Kávéház Művész Páholya, s akinek nagyapja, Bródy Sándor éppúgy napi vendég volt a New Yorkban és Csányi Vilmos író-etológus lettek az asztal büszke és meghatott tulajdonosai.


címkék:
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Bródy Sándor a New York Kávéházban

A szenvedélyes magyar író, drámaíró és publicista sem a visszafogott férfiak körét gazdagította. A „magyar Zola” műveivel és személyiségével is hatással volt többek között Ady Endrére, Móricz Zsigmondra, Krúdy Gyulára, Szomory Dezsőre és Molnár Ferencre is.

Kálmán Jenő - New York Kávéház

Pedig lett volna rá oka. Hadifogolyként megjárt a szibériai táborokat, de ott sem adta fel, ami számára a legfontosabb volt: a nevetést, a nevettetést és a színházat.

További hírek >
New York Café TripAdvisor