Programok

A New York Művész Páholy programjai, legutóbbi szezonja

 

Különleges témák, látogatottsági rekordok, izgalmas vendégek, kerek születésnapok és két törzsasztal átadása – ez jellemezte a 120 éves New York Kávéház kulturális rendezvénysorozatának, a két éves New York Művész Páholynak legutóbbi szezonját.

 

Izgalmas, ünnepi, s továbbra is egyedi estekkel várta vendégeit a New York Művész Páholy 2014 őszétől 2015 tavaszáig tartó, legutóbbi szezonjában. A 2013 márciusában megnyílt kulturális rendezvénysorozat fennállása óta 36 estet szervezett, témái változatosak voltak: a fókusz az irodalmon, a képzőművészeten, a színművészeten, a tudományon, összefoglalva: a művészeti értékeken volt, szezonzáró estjén kiegészülve a sport teljesítményeivel, kiválóságaival. A rendezők célja minden esetben az volt, hogy színvonalas és egyedi programot adjanak a Látogatóknak, s központba a beszélgetést, a másik megismerését, művészek barátságait tették.

 

A 2014. szeptembertől 2015. júliusig tartó időszakban 11 művészeti est került megrendezésre, ebből négy nagytermi, ROMA termes program, melyen egyenként közel ötszázan vettek részt, illetve két Törzsasztal átadás is történt.

 

 

A programok részletezése 2015. januárjától:

2015 januárjában a komolyzene területére tekintettünk: a komolyzene, a tehetségek, az értékteremtés és az erről folyó diskurzus kerül fókuszba az addigra hónapok óta a televízióban futó, első komolyzenei tehetségkutató műsor, a Virtuózok kapcsán. A Virtuózok műsor a klasszikus zenei tehetségek bemutatását célozta meg, azzal a küldetéssel, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét. Február 9-én izgalmas kultúrtörténeti és tudományos utazásra csábítottuk vendégeinket: A csábítás művészete esten Dienes Angélával, Szily Nórával, Csányi Vilmossal és Oldroyd Barbarával beszélgettünk, a szerelmesek ünnepe előtt néhány nappal a tudomány, irodalom, pszichológia, művészet szemszögéből vizsgáltuk a csábítást – és önmagunkat. Márciusban ünnepelte a New York Művész Páholy fennállásának 2. évfordulóját, így a születésnapi esten a kulturális élet különböző területein alkotó művészek voltak meghívottak, akik egy különleges szállal kapcsolódtak egymáshoz: mindannyiuk életében meghatározó város Pécs. Az esten középpontban az ország egyik kulturális csomópontja, fővárosa: Pécs volt – a zene, az irodalom, a képzőművészet, a színház képviselőivel: vendégeink Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író, irodalomtörténész, Weiler Péter festőművész, író, online főszerkesztő, Márta István Márta István zeneszerző, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és a Halott Pénz zenekar – Járai Márk és Marsalkó Dávid zenészek voltak.

 

Áprilisban és májusban két ROMA termes programot, két nagyszabású születésnapot szervezett a Művész Páholy. Áprilisban egy nagyszabású, tudományos-művészeti programmal hazánk egyik legismertebb, legsokoldalúbb gondolkodóját, a művészetek elkötelezett hívét, az orvos-genetikus dr. Czeizel Endrét köszöntötték nyolcvanadik születésnapján – a vendégek között Prof. Oláh Éva genetikus, Prof. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Fári István, a Galenus Kiadó igazgatója, Csákányi Eszter színművész, Bencze Ilona színművész, Barabás Márton festőművész, V. Szabó Noémi festőművész, Fullajtár Andrea színművész, Dr. Balogh László, a MATEHETSZ elnöke, a Tehetséghidak Program szakmai vezetője, Dr. Vogt Gábor szemész, Juhász Ferenc költő itt jelen volt. Májusban a kutyák legjobb barátját és ismerőjét, a Széchenyi-díjas biológust, az etológust és szépírót, Csányi Vilmost ünnepelték 80. születésnapja alkalmából a Világ Legszebb Kávéházában! Az esten laudáltak: Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Alexander Brody reklámszakember, író, Dr. Topál József, a biológiai tudományok kandidátusa, Udvaros Dorottya színművész, Géczi János író, Márton László író, Dolák-Saly Róbert  előadóművész, író, zeneszerző, Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Bëlga együttes és a Libri Kiadó igazgatói: Halmos Ádám és Sárközy Bence is. Az esten Csányi Vilmos szépirodalmi műveiből Galkó Balázs színművész olvasott fel.

 

Szintén ROMA termes program volt májusban az az este, mely az ékszert, a csillogást, az ékszertörténetet tette a középpontba. A BÁV Zrt-vel együttműködésben szervezett esten egy igazi díva, Zséda, és hazánk legismertebb stílusszakértője, Schiffer Miklós is a fellépők közt volt, míg neves szakértők és ékszergyűjtők meséltek a csillogás történetéről, hagyományairól és újdonságairól.

 

A szezonzáró estre július 6-án került sor, immáron a Kávéház Mélyvíz termében, amikor is a Balaton került az est középpontjába. Négy különleges férfi vendéggel - Litkey Farkassal, Detre Szabolccsal, Szeremley Lászlóval és Szabó Sipos Barnabással a Balaton, a vitorlázás, a művészet, irodalom és a bor került a beszélgetés fókuszába, pár nappal a régió legnagyobb tókerülő versenye, a Kékszalag után.

 

A szezonban két Törzsasztal átadásra is sor került: Alexander Brody, akinek köszöntésével megnyílt a Kávéház Művész Páholya, s akinek nagyapja, Bródy Sándor éppúgy napi vendég volt a New Yorkban és Csányi Vilmos író-etológus lettek az asztal büszke és meghatott tulajdonosai.


címkék:
Asztalfoglalás a New York Café-ba

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Képeslap New York Kávéház

Az időutazáshoz számtalan elemre szükség van. A hangulat, az ízek, a fények, a zene. Ezektől el tudjuk hinni, ha csak egy rövid időre is, hogy magunk mögött hagytuk az állandóan minket sietségre kényszerítő világunkat. A 19-20. századi polgári életérzésben elmerülni ma is lehetséges a New York Kávéházban, és ehhez még egy pluszt is kapunk: képeslapot küldhetünk szeretteinknek az asztal mellől. 

Fagylalt a New York Kávéházban

A fagylalt már 5 ezer éve velünk élő finomság, a kínaiak kreativitásának köszönhetően világszerte élvezhetjük ezt a hűsítő desszertet. Hőmérsékletcsökkentő hatása tudományosan is elismert, így nem csoda, hogy főleg a meleg időszakban akkora népszerűségnek örvend. A fagylalt lehet gyümölcsös, aromás, zöldséges, fűszeres, és állagát, megjelenését tekintve is széles a repertoár.

Koktélok, melyek kellemes hangulatba hoznak

Ma már bárhol hozzájuthatunk frissítő, kellemes hangulatba hozó italkeverékekhez, melyeket egységesen koktélnak hívunk. Ezek az italcsodák azonban már igen régóta velünk vannak, bár céljaikat tekintve van eltérés a kezdeti próbálkozások és a manapság koktélként emlegetett italok között.

További hírek >
New York Café TripAdvisor