Programok

A New York Művész Páholy programjai, legutóbbi szezonja

 

Különleges témák, látogatottsági rekordok, izgalmas vendégek, kerek születésnapok és két törzsasztal átadása – ez jellemezte a 120 éves New York Kávéház kulturális rendezvénysorozatának, a két éves New York Művész Páholynak legutóbbi szezonját.

 

Izgalmas, ünnepi, s továbbra is egyedi estekkel várta vendégeit a New York Művész Páholy 2014 őszétől 2015 tavaszáig tartó, legutóbbi szezonjában. A 2013 márciusában megnyílt kulturális rendezvénysorozat fennállása óta 36 estet szervezett, témái változatosak voltak: a fókusz az irodalmon, a képzőművészeten, a színművészeten, a tudományon, összefoglalva: a művészeti értékeken volt, szezonzáró estjén kiegészülve a sport teljesítményeivel, kiválóságaival. A rendezők célja minden esetben az volt, hogy színvonalas és egyedi programot adjanak a Látogatóknak, s központba a beszélgetést, a másik megismerését, művészek barátságait tették.

 

A 2014. szeptembertől 2015. júliusig tartó időszakban 11 művészeti est került megrendezésre, ebből négy nagytermi, ROMA termes program, melyen egyenként közel ötszázan vettek részt, illetve két Törzsasztal átadás is történt.

 

 

A programok részletezése 2015. januárjától:

2015 januárjában a komolyzene területére tekintettünk: a komolyzene, a tehetségek, az értékteremtés és az erről folyó diskurzus kerül fókuszba az addigra hónapok óta a televízióban futó, első komolyzenei tehetségkutató műsor, a Virtuózok kapcsán. A Virtuózok műsor a klasszikus zenei tehetségek bemutatását célozta meg, azzal a küldetéssel, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse és szerettesse meg a komolyzenét. Február 9-én izgalmas kultúrtörténeti és tudományos utazásra csábítottuk vendégeinket: A csábítás művészete esten Dienes Angélával, Szily Nórával, Csányi Vilmossal és Oldroyd Barbarával beszélgettünk, a szerelmesek ünnepe előtt néhány nappal a tudomány, irodalom, pszichológia, művészet szemszögéből vizsgáltuk a csábítást – és önmagunkat. Márciusban ünnepelte a New York Művész Páholy fennállásának 2. évfordulóját, így a születésnapi esten a kulturális élet különböző területein alkotó művészek voltak meghívottak, akik egy különleges szállal kapcsolódtak egymáshoz: mindannyiuk életében meghatározó város Pécs. Az esten középpontban az ország egyik kulturális csomópontja, fővárosa: Pécs volt – a zene, az irodalom, a képzőművészet, a színház képviselőivel: vendégeink Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író, irodalomtörténész, Weiler Péter festőművész, író, online főszerkesztő, Márta István Márta István zeneszerző, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és a Halott Pénz zenekar – Járai Márk és Marsalkó Dávid zenészek voltak.

 

Áprilisban és májusban két ROMA termes programot, két nagyszabású születésnapot szervezett a Művész Páholy. Áprilisban egy nagyszabású, tudományos-művészeti programmal hazánk egyik legismertebb, legsokoldalúbb gondolkodóját, a művészetek elkötelezett hívét, az orvos-genetikus dr. Czeizel Endrét köszöntötték nyolcvanadik születésnapján – a vendégek között Prof. Oláh Éva genetikus, Prof. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Fári István, a Galenus Kiadó igazgatója, Csákányi Eszter színművész, Bencze Ilona színművész, Barabás Márton festőművész, V. Szabó Noémi festőművész, Fullajtár Andrea színművész, Dr. Balogh László, a MATEHETSZ elnöke, a Tehetséghidak Program szakmai vezetője, Dr. Vogt Gábor szemész, Juhász Ferenc költő itt jelen volt. Májusban a kutyák legjobb barátját és ismerőjét, a Széchenyi-díjas biológust, az etológust és szépírót, Csányi Vilmost ünnepelték 80. születésnapja alkalmából a Világ Legszebb Kávéházában! Az esten laudáltak: Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Alexander Brody reklámszakember, író, Dr. Topál József, a biológiai tudományok kandidátusa, Udvaros Dorottya színművész, Géczi János író, Márton László író, Dolák-Saly Róbert  előadóművész, író, zeneszerző, Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Bëlga együttes és a Libri Kiadó igazgatói: Halmos Ádám és Sárközy Bence is. Az esten Csányi Vilmos szépirodalmi műveiből Galkó Balázs színművész olvasott fel.

 

Szintén ROMA termes program volt májusban az az este, mely az ékszert, a csillogást, az ékszertörténetet tette a középpontba. A BÁV Zrt-vel együttműködésben szervezett esten egy igazi díva, Zséda, és hazánk legismertebb stílusszakértője, Schiffer Miklós is a fellépők közt volt, míg neves szakértők és ékszergyűjtők meséltek a csillogás történetéről, hagyományairól és újdonságairól.

 

A szezonzáró estre július 6-án került sor, immáron a Kávéház Mélyvíz termében, amikor is a Balaton került az est középpontjába. Négy különleges férfi vendéggel - Litkey Farkassal, Detre Szabolccsal, Szeremley Lászlóval és Szabó Sipos Barnabással a Balaton, a vitorlázás, a művészet, irodalom és a bor került a beszélgetés fókuszába, pár nappal a régió legnagyobb tókerülő versenye, a Kékszalag után.

 

A szezonban két Törzsasztal átadásra is sor került: Alexander Brody, akinek köszöntésével megnyílt a Kávéház Művész Páholya, s akinek nagyapja, Bródy Sándor éppúgy napi vendég volt a New Yorkban és Csányi Vilmos író-etológus lettek az asztal büszke és meghatott tulajdonosai.


címkék:
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Rendezvényhelyszín Budapest

Manapság se szeri, se száma a szakmai összejöveteleknek, ám ezek igen sokszínűek. Még azonos típusú esemény megrendezésekor sem találkozunk ugyanazokkal a rendezvényjegyekkel. Ha csak a résztvevők számát, a rendezvény jellegét vesszük is górcső alá, más-más kívánságoknak és feltételeknek kell megfelelni.

Kávékülönlegességek - New York Kávéház

Szinte mindannyian egy jó kávéval szeretjük kezdeni a napot. Amíg elfogyasztjuk, időt nyerünk ahhoz, hogy fejben rendezzük a gondolatainkat, összeszedjük magunkat és ahhoz is, hogy legyen lehetőségünk tényleg felébredni. És a kávénkat általában szeretjük úgy, ahogy megszoktuk. A kávé a szenvedély, az élvezet, az életstílus – és egyesek szerint személyiségünk tükre is. Persze tudományos bizonyítékok ezt nem támasztják alá, sokkal inkább megfigyelésen alapul. Mert azért ugyebár időnként előfordul, hogy a hangulatunknak megfelelően választunk. Márpedig a hangulatunk sokszor változhat egy nap, így mozgalmas időszakban nem árt egy kitűnő kávéház közelében lennünk. Ha különleges élvezetre vágyunk, tegyük ezt különleges környezetben, a Világ Legszebb Kávéházában!

Wolf András séf

Wolf András neve eddig is ismert volt a fine dining szerelmesei között, sőt: a szakmában is elismeréssel és tisztelettel beszélnek róla. A Salon Étterem és a New York Kávéház séfje ő, aki a szakmájának – és természetesen csodás feleségének és két gyermekének – él. A nagyközönség az egyik kereskedelmi csatornán futó „főzős” műsorból ismerheti, ahol szakmai profizmusáról és alázatáról, pikírtségéből, érzékenységéből és jó humorából is...

További hírek >
New York Café TripAdvisor