| Szerző: New York Café

New York Művész Páholy - A kávéház hírességei

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

New York Művész Páholy

Itt volt a Pesti Napló szerkesztősége, itt gyűltek össze a Nyugat munkatársai, törzsasztala volt a kritikusoknak, és itt szerveződött meg a magyar film- és moziszakma is. Színházi bemutatók után itt gyűltek össze a szakma hírességei. Ez a hely volt az otthona a Nyugat című folyóiratnak, itt lett törzsasztala a Pesti Napló szerkesztőségének, itt tartották a színházi premierek bankettjeit is, és szintén itt volt a képzőművészek "napközije", a Nyeho.

A New York igazi irodalmi kávéházzá a Harsányi fivérek idején vált, amikor egy főpincér, Reisz Gyula úr a fiatal írók bizalmasa lett. A főpincérek szinte kényeztették íróbarátaikat, mindenféle ügyes apróságokkal segítették munkájukat. A fekete mellé ingyen szolgálták fel az úgynevezett kutyanyelvet, vagyis egy darabka papírcsíkot, amelyre aztán számtalan vers, novella, elbeszélés került, tappert a tinta felitatására, lexikont, címjegyzéket, vasúti menetrendet, bel- és külföldi lapokat. De néhány pengős külön menüvel is kedveskedtek nekik - ez volt az írótál -, s igény szerint aszpirint is kaptak az olykor másnapos írók. Biliárdozni is lehetett, sőt még a telefonhívásaikat is ide kérhették, hiszen az egyes asztaloknál megoldott volt a telefonálás lehetősége. A kor művészei - színészek, rendezők, filmesek, komolyzenészek, könnyűzenészek - szívesen várták meg asztaluknál egy-egy premier, átmulatott éjszaka után a reggeli lapokat. Számtalan karrier és bukás indult innen.

Sorozatunkban azokat az emblematikus költőket, írókat, publicistákat, egyéb művészeti ágak képviselőit mutatjuk be, akik letették névjegyüket a kultúra nagy asztalára, és akik közül sokan itt, e patinás falak között alkottak vagy a társaság miatt múlatták az időt:

MOLNÁR FERENC - A VILÁGHÍRŰ SZÍNPADI SZERZŐ ÉS BONVIVÁN

HELTAI JENŐ - AKI OTTHONAKÉNT TEKINTETT A NEW YORK KÁVÉHÁZRA

MÁRAI SÁNDOR - AZ ÖRÖKÖS LÁZADÓ

KRÚDY GYULA - VÉGLETEK KÖZÖTT

KÁLMÁN JENŐ - AKI SOHASEM VESZTETTE EL A HUMORÉRZÉKÉT​​​​​​​

BRÓDY SÁNDOR - A TÁRSASÁG SÁRMŐR LELKE​​​​​​​

BABITS MIHÁLY A - KOMOLY BÍRÁLÓ BŐRÉBE BÚJT EMBER​​​​​​​

KAFFKA MARGIT - A SAJÁT HANGJÁRA TALÁLT ÍRÓNŐ

KARINTHY FRIGYES – A SZATIRIKUS LÁNGELME​​​​​​​

TÓTH ÁRPÁD – A SZOMORÚSÁG KÖLTŐJE​​​​​​​

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ –  AZ ÁLLANDÓ CSÍNYTEVŐ

 
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Ady Endre - New York Kávéház

A Kávéházi Borzas Ady Endre kávéházi gúnyneve volt 1910 körül. Ebből sejthetjük, hogy a XX. század egyik legjelentősebb költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja nem kevés időt töltött kávéházakban. Többek között a New York Kávéházban is, a karzaton a Nyugatosok szerkesztőségi asztalánál foglalt helyet, miután ennek a lapnak ő is munkatársa volt.

Babits Mihály - New York Kávéház

Az irodalom vezére volt, igazi vezérlőfénye, egyben mumusa lett a költőknek, íróknak, tanítványainak. Roppant műveltségéről, tehetségéről, komolyságáról rengeteg bizonyíték van, a Nyugat főszerkesztőjeként pedig sorsokat formált, sorsokról határozott. A New York Kávéházba nem éppen a féktelenség hajtotta, sokkal inkább a szerkesztőségi munka.

Kaffka Margit - New York Kávéház

Rövid élete során a magyar irodalom új nemzedékének feltörekvő tagjaihoz tartozott, kortársai szerint ő az volt ami: a nagybetűs NŐ. Hitetlen egyszerű szavakkal, kifejezésekkel alkotott, mégis valóságos művészetet adott. „Maga Margitkám, olyan nagy tehetség, hogy már nem is számít nőnek” – mondta ezt Ady Endre, aki maga is nagy csodálója volt az írónő-költőnő látás-és kifejezésmódjának.

További hírek >
New York Café TripAdvisor