| Szerző: New York Café

New York Művész Páholy - A kávéház hírességei

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

New York Művész Páholy

Itt volt a Pesti Napló szerkesztősége, itt gyűltek össze a Nyugat munkatársai, törzsasztala volt a kritikusoknak, és itt szerveződött meg a magyar film- és moziszakma is. Színházi bemutatók után itt gyűltek össze a szakma hírességei. Ez a hely volt az otthona a Nyugat című folyóiratnak, itt lett törzsasztala a Pesti Napló szerkesztőségének, itt tartották a színházi premierek bankettjeit is, és szintén itt volt a képzőművészek "napközije", a Nyeho.

A New York igazi irodalmi kávéházzá a Harsányi fivérek idején vált, amikor egy főpincér, Reisz Gyula úr a fiatal írók bizalmasa lett. A főpincérek szinte kényeztették íróbarátaikat, mindenféle ügyes apróságokkal segítették munkájukat. A fekete mellé ingyen szolgálták fel az úgynevezett kutyanyelvet, vagyis egy darabka papírcsíkot, amelyre aztán számtalan vers, novella, elbeszélés került, tappert a tinta felitatására, lexikont, címjegyzéket, vasúti menetrendet, bel- és külföldi lapokat. De néhány pengős külön menüvel is kedveskedtek nekik - ez volt az írótál -, s igény szerint aszpirint is kaptak az olykor másnapos írók. Biliárdozni is lehetett, sőt még a telefonhívásaikat is ide kérhették, hiszen az egyes asztaloknál megoldott volt a telefonálás lehetősége. A kor művészei - színészek, rendezők, filmesek, komolyzenészek, könnyűzenészek - szívesen várták meg asztaluknál egy-egy premier, átmulatott éjszaka után a reggeli lapokat. Számtalan karrier és bukás indult innen.

Sorozatunkban azokat az emblematikus költőket, írókat, publicistákat, egyéb művészeti ágak képviselőit mutatjuk be, akik letették névjegyüket a kultúra nagy asztalára, és akik közül sokan itt, e patinás falak között alkottak vagy a társaság miatt múlatták az időt:

MOLNÁR FERENC - A VILÁGHÍRŰ SZÍNPADI SZERZŐ ÉS BONVIVÁN

HELTAI JENŐ - AKI OTTHONAKÉNT TEKINTETT A NEW YORK KÁVÉHÁZRA​​​​​​​

MÁRAI SÁNDOR - AZ ÖRÖKÖS LÁZADÓ​​​​​​​

KRÚDY GYULA - VÉGLETEK KÖZÖTT​​​​​​​

KÁLMÁN JENŐ - AKI SOHASEM VESZTETTE EL A HUMORÉRZÉKÉT​​​​​​​

BRÓDY SÁNDOR - A TÁRSASÁG SÁRMŐR LELKE​​​​​​​
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Bródy Sándor a New York Kávéházban

A szenvedélyes magyar író, drámaíró és publicista sem a visszafogott férfiak körét gazdagította. A „magyar Zola” műveivel és személyiségével is hatással volt többek között Ady Endrére, Móricz Zsigmondra, Krúdy Gyulára, Szomory Dezsőre és Molnár Ferencre is.

Kálmán Jenő - New York Kávéház

Pedig lett volna rá oka. Hadifogolyként megjárt a szibériai táborokat, de ott sem adta fel, ami számára a legfontosabb volt: a nevetést, a nevettetést és a színházat.

Krúdy Gyula a New York Kávéházban

Az író, költő termékenysége lenyűgöző, kezei alól több ezer írás, regény, karcolat, novella került ki. Azt a mai napig sem érti senki, hogy volt ezekre ideje, amikor állandóan kiskocsmákban, kávézókban, éttermekben töltötte az idejét. Fáradhatatlanul dolgozott, testi erejéről, szerelmi étvágyáról, a szakácsművészet, a finom nedűk iránt érzett vonzalmáról, féktelen mulatozásairól legendák keringtek. Megtapasztalta a gazdagságot, mégis szinte nincstelenségben halt meg 1933-ban. 

További hírek >
New York Café TripAdvisor