Koktél - a színes varázslat

Ma már bárhol hozzájuthatunk frissítő, kellemes hangulatba hozó italkeverékekhez, melyeket egységesen koktélnak hívunk. Ezek az italcsodák azonban már igen régóta velünk vannak, bár céljaikat tekintve van eltérés a kezdeti próbálkozások és a manapság koktélként emlegetett italok között.

Koktélok, melyek kellemes hangulatba hoznak

 

A koktélok attól koktélok, hogy többféle alkoholos és alkoholmentes italok keverékéből állnak. A mixelés során egészen egyedi élvezeti értékű és megjelenésű italokat kaphatunk, melyekben meghatározó a vezető íz, de a kísérő ízek teszik teljessé az élményt.

 

Nemzetközi szabály szerint a koktél nem tartalmazhat 6 cl-nél több alkoholt, illetve ötnél több alkotórészt. Egy hosszúital összmennyisége nem lehet több 25 cl-nél. Lehetnek alkoholmentesek és alkoholosak is.

 

 

 

 

 

De honnan származik az alkohol?

 

A legenda szerint volt egy perzsa király, nevezetesen Dzsemshid sah, aki rajongott a szőlőért. Hatalmas mennyiséget halmozott fel a palotájában és természetesen ennek egy része összepréselődött és rothadásnak indult.

 

A király méreggé minősítette és a pincébe száműzte az egész készletet. A sahnak volt egy háremhölgye, Gulnáré, akit egy nap rettenetes migrén gyötört. Olyannyira, hogy már az öngyilkosságot választotta inkább, mint a szaggató fejfájást. Így hát le is ment a pincébe, ahol fogyasztott a király által méregnek titulált folyadékból. Hősnőnk ettől nem meghalt, hanem zsibbadt, kellemes, meleg érzéseket élt át, majd szinte önkívületi állapotban táncra perdült a király előtt.

 

Miután rájöttek, mi történt, a király belevágott a bor termelésébe. A bor neve Közel- Keleten zeher-i-kús, melynek jelentése: bűbájos méreg.

 

 

A kakasfarok legendái

 

Az alkoholt már Babilonban, Egyiptomban és az antik Görögországban is ismerték, és jellemzően vallási célokra alkalmazták. Hogy ebből hogy lett koktél, arról - a teljesség igénye nélkül – néhány legenda meséljen helyettem.

A XVIII. században elterjedtek voltak a kakasviadalok. Az a kakas győzött, amelyik megölte az ellenfelét, vagy amelyik több tépett farktollat tudott megőrizni.

 

A közönség a viadal végén áldomást ivott: annyiféle italt öntöttek össze, ahány farktolla maradt a szerencsétlen megtépett, ám győztes madárnak. Innen származik a coctail elnevezés, vagyis kakasfarok.

Amerikában az egyik kocsmáros lánya szerelembe esett, de apja nem egyezett bele a frigybe. Nem sokkal később a kocsmáros harci kakasa szőrén-szálán eltűnt. Végső elkeseredésében úgy döntött a családfő, hogy a lánya kezét ajánlja fel a becsületes megtalálónak, mivel a kakas értéke felülmúlta a lányét.

A szerencsés megtaláló az eredeti kérő volt, ekkor már megtarthatták az esküvőt. Az örömapa összeöntötte a kocsma teljes italkészletét a vendégség nagy örömére.

A mexikói király, II. Axolotl lányát Coctelnek hívták. Az ifjú hölgy az udvarba érkező amerikai tiszteket különleges itallal kínálta a XIX. században. A katonák abban a hitben voltak, hogy a Coctel az általuk fogyasztott ital neve, és nem a királylányé, ettől kezdve a coctail az ízes, erős italok szinonimájaként jelenik meg.

 

A kezdeti keverések

 

Az első receptkönyvet a XVII. században a Destiller’s Company adta ki, mely valójában gyógyászati célból készített italkeverékek receptjeit tartalmazta. A koktél meghatározása elsőként a Balance című magazinban jelent meg 1806-ban, mely szerint a koktél: szeszesital, cukor, víz és keserűk stimuláló hatású keveréke. Az első modern értelemben vett koktélgyűjtemény 1862-ben jelent meg.

 

 

A koktél hódító útja

 

A koktél népszerűségén sokat lendített az 1920-33 közötti szesztilalom. Az illegális szesztermelés végtermékei gyenge minőségűek voltak, nem jelentettek túl nagy élvezetet fogyasztóiknak. Más italokat is kevertek hozzájuk, hogy élvezhetővé tegyék az alkohol ízét.  Mivel angol nyelvterületen terjedt el elsőként az italkeverés művészete, az angol lett az elfogadott szaknyelv. 

 

 

A szesztilalom idején sokan beleszerettek ezekbe a keverékekbe, így egyértelmű volt, hogy megmarad az utókornak is. Azóta sokat finomodtak a koktélok. Természetesen az a cél, hogy a sok összetevő elfedje valaminek a fogyaszthatatlanságát, már a múlté lett. Mostanra – a jobb és színvonalasabb helyeken - nemes italokból, exkluzív ízkölteményeket alkotnak a vendégek részére.




Asztalfoglalás a New York Café-ba

New York Café Étlap

New York Café Galéria




LEGFRISSEBB HÍREK

Képeslap New York Kávéház

Az időutazáshoz számtalan elemre szükség van. A hangulat, az ízek, a fények, a zene. Ezektől el tudjuk hinni, ha csak egy rövid időre is, hogy magunk mögött hagytuk az állandóan minket sietségre kényszerítő világunkat. A 19-20. századi polgári életérzésben elmerülni ma is lehetséges a New York Kávéházban, és ehhez még egy pluszt is kapunk: képeslapot küldhetünk szeretteinknek az asztal mellől. 

Fagylalt a New York Kávéházban

A fagylalt már 5 ezer éve velünk élő finomság, a kínaiak kreativitásának köszönhetően világszerte élvezhetjük ezt a hűsítő desszertet. Hőmérsékletcsökkentő hatása tudományosan is elismert, így nem csoda, hogy főleg a meleg időszakban akkora népszerűségnek örvend. A fagylalt lehet gyümölcsös, aromás, zöldséges, fűszeres, és állagát, megjelenését tekintve is széles a repertoár.

Legújabb étlap finomságai

Ismét friss tavaszi-nyári étlappal várja a New York Kávéház vendégeit. Túlsúlyba idén is a nap érlelte finomságok kerültek, de természetesen a húsimádók sem csalódnak. A kettő kombinációjának kreatív harmóniáját tálalja elénk Wolf András chef és csapata. Szerencsére újdonságokkal az édesszájúakat idén is megörvendeztetik. 

További hírek >
New York Café TripAdvisor