Koktél - a színes varázslat

Ma már bárhol hozzájuthatunk frissítő, kellemes hangulatba hozó italkeverékekhez, melyeket egységesen koktélnak hívunk. Ezek az italcsodák azonban már igen régóta velünk vannak, bár céljaikat tekintve van eltérés a kezdeti próbálkozások és a manapság koktélként emlegetett italok között.

Koktélok, melyek kellemes hangulatba hoznak

 

A koktélok attól koktélok, hogy többféle alkoholos és alkoholmentes italok keverékéből állnak. A mixelés során egészen egyedi élvezeti értékű és megjelenésű italokat kaphatunk, melyekben meghatározó a vezető íz, de a kísérő ízek teszik teljessé az élményt.

 

Nemzetközi szabály szerint a koktél nem tartalmazhat 6 cl-nél több alkoholt, illetve ötnél több alkotórészt. Egy hosszúital összmennyisége nem lehet több 25 cl-nél. Lehetnek alkoholmentesek és alkoholosak is.

 

 

 

 

 

De honnan származik az alkohol?

 

A legenda szerint volt egy perzsa király, nevezetesen Dzsemshid sah, aki rajongott a szőlőért. Hatalmas mennyiséget halmozott fel a palotájában és természetesen ennek egy része összepréselődött és rothadásnak indult.

 

A király méreggé minősítette és a pincébe száműzte az egész készletet. A sahnak volt egy háremhölgye, Gulnáré, akit egy nap rettenetes migrén gyötört. Olyannyira, hogy már az öngyilkosságot választotta inkább, mint a szaggató fejfájást. Így hát le is ment a pincébe, ahol fogyasztott a király által méregnek titulált folyadékból. Hősnőnk ettől nem meghalt, hanem zsibbadt, kellemes, meleg érzéseket élt át, majd szinte önkívületi állapotban táncra perdült a király előtt.

 

Miután rájöttek, mi történt, a király belevágott a bor termelésébe. A bor neve Közel- Keleten zeher-i-kús, melynek jelentése: bűbájos méreg.

 

 

A kakasfarok legendái

 

Az alkoholt már Babilonban, Egyiptomban és az antik Görögországban is ismerték, és jellemzően vallási célokra alkalmazták. Hogy ebből hogy lett koktél, arról - a teljesség igénye nélkül – néhány legenda meséljen helyettem.

A XVIII. században elterjedtek voltak a kakasviadalok. Az a kakas győzött, amelyik megölte az ellenfelét, vagy amelyik több tépett farktollat tudott megőrizni.

 

A közönség a viadal végén áldomást ivott: annyiféle italt öntöttek össze, ahány farktolla maradt a szerencsétlen megtépett, ám győztes madárnak. Innen származik a coctail elnevezés, vagyis kakasfarok.

Amerikában az egyik kocsmáros lánya szerelembe esett, de apja nem egyezett bele a frigybe. Nem sokkal később a kocsmáros harci kakasa szőrén-szálán eltűnt. Végső elkeseredésében úgy döntött a családfő, hogy a lánya kezét ajánlja fel a becsületes megtalálónak, mivel a kakas értéke felülmúlta a lányét.

A szerencsés megtaláló az eredeti kérő volt, ekkor már megtarthatták az esküvőt. Az örömapa összeöntötte a kocsma teljes italkészletét a vendégség nagy örömére.

A mexikói király, II. Axolotl lányát Coctelnek hívták. Az ifjú hölgy az udvarba érkező amerikai tiszteket különleges itallal kínálta a XIX. században. A katonák abban a hitben voltak, hogy a Coctel az általuk fogyasztott ital neve, és nem a királylányé, ettől kezdve a coctail az ízes, erős italok szinonimájaként jelenik meg.

 

A kezdeti keverések

 

Az első receptkönyvet a XVII. században a Destiller’s Company adta ki, mely valójában gyógyászati célból készített italkeverékek receptjeit tartalmazta. A koktél meghatározása elsőként a Balance című magazinban jelent meg 1806-ban, mely szerint a koktél: szeszesital, cukor, víz és keserűk stimuláló hatású keveréke. Az első modern értelemben vett koktélgyűjtemény 1862-ben jelent meg.

 

 

A koktél hódító útja

 

A koktél népszerűségén sokat lendített az 1920-33 közötti szesztilalom. Az illegális szesztermelés végtermékei gyenge minőségűek voltak, nem jelentettek túl nagy élvezetet fogyasztóiknak. Más italokat is kevertek hozzájuk, hogy élvezhetővé tegyék az alkohol ízét.  Mivel angol nyelvterületen terjedt el elsőként az italkeverés művészete, az angol lett az elfogadott szaknyelv. 

 

 

A szesztilalom idején sokan beleszerettek ezekbe a keverékekbe, így egyértelmű volt, hogy megmarad az utókornak is. Azóta sokat finomodtak a koktélok. Természetesen az a cél, hogy a sok összetevő elfedje valaminek a fogyaszthatatlanságát, már a múlté lett. Mostanra – a jobb és színvonalasabb helyeken - nemes italokból, exkluzív ízkölteményeket alkotnak a vendégek részére.
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Nyugat Bár

Kárpitok, mahagóni pult, süppedős szőnyeg és - egy kis félhomály. Nem csak kávézásra, hanem üzleti megbeszélésre, hangulatos baráti összejövetelre vagy romantikus elrejtőzésre is alkalmas a Nyugat Bár. Ha azt akarjuk, hogy ne legyünk túlzottan szem előtt, de mégis nyilvános helyen szeretnénk egy jót vacsorázni vagy kellemesen kávézgatni, az idén századik születésnapját ünneplő Nyugat Bár a legjobb választás.

Karácsony a New York Kávéházban

Közeledik a karácsony, ilyenkor mindenki azon a töri a fejét, mivel lepheti meg kedvesét, ami különleges, ami kettejükről szól, ami összeköti őket. A lista persze lehet végtelen, a kevesebb azonban néha több és érdemes a legegyszerűbb meglepetés mellett dönteni.

Bécsi szelet - New York Kávéház

A bécsi szelet, ez a végtelenül egyszerű, ám ízletes fogás szinte minden étterem étlapján szerepel. Otthon is könnyen elkészíthetjük, bár ha valódi bécsi szeletet akarunk falatozni, nem árt, ha betartjuk az eredeti receptet – mert ez csakis borjúból készülhet, másféle húsból már nem bécsi szelet, hanem: rántott hús.

További hírek >
New York Café TripAdvisor