| Szerző: New York Café

New York Művész Páholy - Kálmán Jenő - Aki sohasem vesztette el a humorérzékét

Pedig lett volna rá oka. Hadifogolyként megjárt a szibériai táborokat, de ott sem adta fel, ami számára a legfontosabb volt: a nevetést, a nevettetést és a színházat.

Kálmán Jenő - New York Kávéház

Újságíróként és humoristaként 1905-től élt Budapesten, első munkahelye a Független Magyarság című lap volt. Munkatársa volt Ágai Adolf Borsszem Jankó és Heltai Jenő Fidibusz című élclapjának is. Munkatársa, segédszerkesztője és rovatvezetője is volt az 1911-től induló Színházi Élet című lapnak.  1916-tól katona lett, 1920-ig hadifogoly volt Nyikolszk-Uszuriszkiben, ahol magyar kabaré- és színjátszó társulatot szervezett, ezzel különböző szibériai táborokban léptek fel.

Mikor hazatért, a Színházi Életnél folytatta a civil életet. 1921–22-ben Nagy Endre kabaréjának titkára volt, maga is írt kisebb jeleneteket és kuplékat. Regény is kikerült a kezei alól, amely hadifogoly emlékeit dolgozta fel, 1945 után pedig karcolatai jelentek meg a Magyar Nemzetben és az Esti Hírlapban.

A gyermekek számára is ismertebb műve a Sicc kalandjai, amely egy verses mese, verses képeskönyv sorozat volt. A Sicc Meseországban című darabot 2002-ben 2D-s animációs meseként mutatták be idehaza. A történet során Sicc bejárja Meseországot, összetalálkozik sok mese ismert főszereplőjével, és okoz ugyan némi kalamajkát, de mindig kivágja magát a bajból.

Bár itt a könyv főszereplője egy cica, Kálmán Jenőnek kutyája volt. A más művekben is emlegetett pulit mindenhová vitte magával, így a New York Kávéházba is, ahol mindennapi ebédjét elköltötte. Mivel nem szerette volna éhen hagyni társát, megállapodott a főszakáccsal, hogy a kutya is kap ebédet, ezért ő havonta fizetett is. A kutyus néhány nap alatt megtanulta, hogy amikor a gazdi leül, ő becélozhatja a konyhát és teli lesz a pocakja. Néhány hét múltán Jenő bácsi összeveszett az egyik pincérrel, ezért átszokott az egyik közeli étteremben, ahol a szokást is vitte tovább: megbeszélte az ottani szakáccsal is, hogy a kutya megkapja a jussát. Két hónap múlva azonban Kálmán Jenőt megállította az utcán a New York főszakácsa, és rátámadt, hogy már két hónapja nem fizeti a kutya ebédjét. Jenő bácsi szabadkozott, hogy de hát ő már két hónapja nem is jár oda. Mire a főszakács azt mondta: Lehet, hogy Jenő bácsi nem, de a kutya igen.

 

Asztalt foglalok a New York Kávéházba!

 
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Ady Endre - New York Kávéház

A Kávéházi Borzas Ady Endre kávéházi gúnyneve volt 1910 körül. Ebből sejthetjük, hogy a XX. század egyik legjelentősebb költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja nem kevés időt töltött kávéházakban. Többek között a New York Kávéházban is, a karzaton a Nyugatosok szerkesztőségi asztalánál foglalt helyet, miután ennek a lapnak ő is munkatársa volt.

Babits Mihály - New York Kávéház

Az irodalom vezére volt, igazi vezérlőfénye, egyben mumusa lett a költőknek, íróknak, tanítványainak. Roppant műveltségéről, tehetségéről, komolyságáról rengeteg bizonyíték van, a Nyugat főszerkesztőjeként pedig sorsokat formált, sorsokról határozott. A New York Kávéházba nem éppen a féktelenség hajtotta, sokkal inkább a szerkesztőségi munka.

További hírek >
New York Café TripAdvisor