| Szerző: New York Kávéház

Ikonikus ételek Marhagulyás – a vérbeli hungaricum

A marhagulyást rengeteg legenda övezi, de egy biztos: ez egy igazi hungaricum. A legnagyobb tévhit azonban az eredete körül alakult ki, ámbár évszázados sikere vitathatatlan, olyan szorosan hozzátartozik a magyar jellegzetességekhez, mint a puli.

Marhagulyás

Marhagulyás

A gulyásleves a közhiedelem szerint az a leves, amivel a gulyások időnként meglepték magukat. Csak egy bogrács kellett hozzá, hiszen a hús ott baktatott mellettük a nagy pusztaságban, csak bökni kellett egyet, hogy melyik legyen vacsorára. Ám az Alföldön legelésző marhacsordák vigyázói legfeljebb egyben láttak marhát, az ugyanis túl drága volt ahhoz, hogy a pásztorok egyék meg. Mivel a marhatenyésztés a társadalom több rétegének biztosította jövedelmét, akik közvetlen kapcsolatba kerültek a pásztorokkal nem kizárt, hogy így ismerkedtek meg azzal a könnyen elkészíthető és ízletes étellel, ami valójában a pörkölt paprika nélküli elődje volt.

 

Gulyás vagy pörkölt

A gulyásleves a „valódi” gulyás távoli rokona, elkészítési módja inkább a paprikásra, pörköltre hasonlít. Ha valaki manapság otthoni körülmények között gulyáslevest készít, azt mondja, pörköltalap hússal, felöntve vízzel és kiegészítve zöldségekkel, gyökerekkel.

Mivel a marhahús drága volt, az elkészítés alapjait a pásztoroktól vették, ám továbbfejlesztése és végső formába öntése már a XIX. században, a polgári konyhákban történt. 1793-ban már mint katonaételt említik, az akadémiai Nagyszótár szóanyagában pedig 1886-tól fordul elő állandó jelleggel. A gulyás alatt időközben egyre inkább a gulyáslevest értették.

Ha megkóstolná a New York Kávéház Babos marhagulyását házi csipetkével, akkor foglaljon asztalt ide kattintva!

 

 

Az ellenállás jelképe

A gulyás – mint pörkölt, paprikás - nemzeti étellé válása szoros összefüggésben állt II. József reformtörekvéseivel. Mivel az uralkodó Magyarországot Ausztriával és Csehországgal közös egységes birodalmi közigazgatási rendszerbe kívánta olvasztani, a nemesség különleges jelképeket választott az ellenállás kifejezésére. A magyar nyelv védelme és a magyar ruha ismételt divatba illesztése mellett egy egyszerű alföldi pásztorételben találta meg azt az ételt, amely a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. A gulyást színmagyar ételnek tartották, hiszen az Alföldnek olyan részéből származott, amelyet a legkevésbé ért el a Dunántúlon igen jellemző „elnémetesedés”. Ilyen ételt a magyar nemesség asztalán korábban nemigen lehetett volna találni.

Ekkortól lett felkapott étel a gulyás. Az 1800-as években a neve bekerült a szótárakba, az 1810-es években receptje megjelent a szakácskönyvekben, az 1820-as években feltűnt a vidéki városi vendéglők étlapján. Az 1830-as években tudományos értekezésben sorolják a magyar nemzeti jellegzetességek közé, és az 1840-es években a „pörkölt hús” megjelent a pesti belvárosi vendéglők étlapjain is. S végül a paprikás ételek biztos helyet vívtak ki maguknak a polgári konyhában.

 

Hölgyek elé nem való

Hiába a nemzeti státusz, a gulyás mégsem volt igazán magas rangú étel a köznemesi, főnemesi és polgári asztalokon. Kimondottan férfiételként tartották számon, ami nem elég előkelő ahhoz, hogy hölgyvendégek is fogyasszák. Viszont a parasztok között az 1830-as évekre mindennapos pásztorételből lakodalmi fogás lett.

Az Osztrák–Magyar Monarchia területén Bécsből indulva elterjedt mind német, mind cseh anyanyelvű területeken is. Csehország egyes részein az ünnepi étkezések egyik szereplője lett a gulyás.

 




New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria




LEGFRISSEBB HÍREK

Bécsi szelet - New York Kávéház

A bécsi szelet, ez a végtelenül egyszerű, ám ízletes fogás szinte minden étterem étlapján szerepel. Otthon is könnyen elkészíthetjük, bár ha valódi bécsi szeletet akarunk falatozni, nem árt, ha betartjuk az eredeti receptet – mert ez csakis borjúból készülhet, másféle húsból már nem bécsi szelet, hanem: rántott hús.

Rendezvényhelyszín

A szigorú szakmai konferenciákhoz, rendezvényekhez képest itt már szabadabb légkörről beszélhetünk, de természetesen a protokoll szabályai itt is mérvadóak. Ültetési rend, dress code, és az összes kötelező apróság, amelyre figyelni kell, ezen kívül a helyszín kiválasztása is igen fontos a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében.

Rendezvényhelyszín Budapest

Manapság se szeri, se száma a szakmai összejöveteleknek, ám ezek igen sokszínűek. Még azonos típusú esemény megrendezésekor sem találkozunk ugyanazokkal a rendezvényjegyekkel. Ha csak a résztvevők számát, a rendezvény jellegét vesszük is górcső alá, más-más kívánságoknak és feltételeknek kell megfelelni.

További hírek >
New York Café TripAdvisor