| Szerző: New York Kávéház

Ikonikus ételek – a bécsi szelet

A bécsi szelet, ez a végtelenül egyszerű, ám ízletes fogás szinte minden étterem étlapján szerepel. Otthon is könnyen elkészíthetjük, bár ha valódi bécsi szeletet akarunk falatozni, nem árt, ha betartjuk az eredeti receptet – mert ez csakis borjúból készülhet, másféle húsból már nem bécsi szelet, hanem: rántott hús.

Bécsi szelet - New York Kávéház

A bécsi szelet – a totális internacionális mix

A legenda szerint Joseph Wenzel Radetzky tábornagy árulta el 1857-ben a császárnak, hogy milyen finomságot evett Milánóban. A császár megkívánta az ételt és parancsba adta, hogy a főszakács készítse el számára.  Ebből született meg az osztrák fővárosban a világhírű bécsi szelet, a Wiener Schnitzel – nálunk egyszerűen vínersnicli.

 

A bundázott sült hús azonban nem olasz találmány. A recept már a középkori spanyol szakácskönyvekben is szerepelt chuleta andaluza néven. A mórok 1491-es kiűzése után a keresztény kézre került Andalúziában a helyi konyha megtartotta az ürühús hagyományos arab elkészítési módját, vagyis hogy húst aranyszínűre sütik ki, miután lisztben, felvert tojásban és kenyémorzsában hempergették meg. A hús „aranyozása” hosszú ideig divatban volt a bizánci udvarban, ahol valódi aranyporral vonták be a hússzeleteket. A mórok terjesztették el a szokást Andalúziában, amit onnan vettek át az itáliai fényűző udvarok.

Csakhogy! A rántott hús nem olasz, nem spanyol és még csak nem is arab fogás.

 

A panírozott hús ókori nyomai

A valóságban már a régi görögök is éltek a „bécsi szelettel”. Az arabok csak eltanulták a hellénektől az elkészítési módot, és így adták tovább tudományukat. A régi görögök szakácskönyveiből eredetiben csak egy maradt korunkra: Athenaiosz Deiphna sophisztésze, amelyben az antik szellem szakácsművészet terén is remekelt. Anthenaiosz megadja a tepsi szót, ez nála teganosz. Tudja, mi a sült szelet, "phloidesz", és elárulja, hogyan mondják ógörögül a prézli készítést: leganon katatrüpszin. Vagyis a bécsi szelet inkább athéni szelet, bár a történészek között számos ellentét alakult ki a kérdésben.

Az igazi „bécsi szelet”

3-4 milliméter vastagságúra klopfolt, borjúhúsból (borjú dió, frikandó, felsál vagy alaposan megtisztított lapocka) készített, panírozott, húsétel. Illik citrommal megcsepegtetve fogyasztani.

 

Ha szívesen megkóstolná a New York Kávéház remek bécsi szeletét, ide kattintva tud asztalt foglalni!
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Bródy Sándor a New York Kávéházban

A szenvedélyes magyar író, drámaíró és publicista sem a visszafogott férfiak körét gazdagította. A „magyar Zola” műveivel és személyiségével is hatással volt többek között Ady Endrére, Móricz Zsigmondra, Krúdy Gyulára, Szomory Dezsőre és Molnár Ferencre is.

Kálmán Jenő - New York Kávéház

Pedig lett volna rá oka. Hadifogolyként megjárt a szibériai táborokat, de ott sem adta fel, ami számára a legfontosabb volt: a nevetést, a nevettetést és a színházat.

További hírek >
New York Café TripAdvisor