| Szerző: New York Kávéház

Ikonikus ételek – a bécsi szelet

A bécsi szelet, ez a végtelenül egyszerű, ám ízletes fogás szinte minden étterem étlapján szerepel. Otthon is könnyen elkészíthetjük, bár ha valódi bécsi szeletet akarunk falatozni, nem árt, ha betartjuk az eredeti receptet – mert ez csakis borjúból készülhet, másféle húsból már nem bécsi szelet, hanem: rántott hús.

Bécsi szelet - New York Kávéház

A bécsi szelet – a totális internacionális mix

A legenda szerint Joseph Wenzel Radetzky tábornagy árulta el 1857-ben a császárnak, hogy milyen finomságot evett Milánóban. A császár megkívánta az ételt és parancsba adta, hogy a főszakács készítse el számára.  Ebből született meg az osztrák fővárosban a világhírű bécsi szelet, a Wiener Schnitzel – nálunk egyszerűen vínersnicli.

 

A bundázott sült hús azonban nem olasz találmány. A recept már a középkori spanyol szakácskönyvekben is szerepelt chuleta andaluza néven. A mórok 1491-es kiűzése után a keresztény kézre került Andalúziában a helyi konyha megtartotta az ürühús hagyományos arab elkészítési módját, vagyis hogy húst aranyszínűre sütik ki, miután lisztben, felvert tojásban és kenyémorzsában hempergették meg. A hús „aranyozása” hosszú ideig divatban volt a bizánci udvarban, ahol valódi aranyporral vonták be a hússzeleteket. A mórok terjesztették el a szokást Andalúziában, amit onnan vettek át az itáliai fényűző udvarok.

Csakhogy! A rántott hús nem olasz, nem spanyol és még csak nem is arab fogás.

 

A panírozott hús ókori nyomai

A valóságban már a régi görögök is éltek a „bécsi szelettel”. Az arabok csak eltanulták a hellénektől az elkészítési módot, és így adták tovább tudományukat. A régi görögök szakácskönyveiből eredetiben csak egy maradt korunkra: Athenaiosz Deiphna sophisztésze, amelyben az antik szellem szakácsművészet terén is remekelt. Anthenaiosz megadja a tepsi szót, ez nála teganosz. Tudja, mi a sült szelet, "phloidesz", és elárulja, hogyan mondják ógörögül a prézli készítést: leganon katatrüpszin. Vagyis a bécsi szelet inkább athéni szelet, bár a történészek között számos ellentét alakult ki a kérdésben.

Az igazi „bécsi szelet”

3-4 milliméter vastagságúra klopfolt, borjúhúsból (borjú dió, frikandó, felsál vagy alaposan megtisztított lapocka) készített, panírozott, húsétel. Illik citrommal megcsepegtetve fogyasztani.

 

Ha szívesen megkóstolná a New York Kávéház remek bécsi szeletét, ide kattintva tud asztalt foglalni!
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Marhagulyás

A marhagulyást rengeteg legenda övezi, de egy biztos: ez egy igazi hungaricum. A legnagyobb tévhit azonban az eredete körül alakult ki, ámbár évszázados sikere vitathatatlan, olyan szorosan hozzátartozik a magyar jellegzetességekhez, mint a puli.

Rendezvényhelyszín

A szigorú szakmai konferenciákhoz, rendezvényekhez képest itt már szabadabb légkörről beszélhetünk, de természetesen a protokoll szabályai itt is mérvadóak. Ültetési rend, dress code, és az összes kötelező apróság, amelyre figyelni kell, ezen kívül a helyszín kiválasztása is igen fontos a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében.

Rendezvényhelyszín Budapest

Manapság se szeri, se száma a szakmai összejöveteleknek, ám ezek igen sokszínűek. Még azonos típusú esemény megrendezésekor sem találkozunk ugyanazokkal a rendezvényjegyekkel. Ha csak a résztvevők számát, a rendezvény jellegét vesszük is górcső alá, más-más kívánságoknak és feltételeknek kell megfelelni.

További hírek >
New York Café TripAdvisor