| Szerző: New York Kávéház

Ikonikus ételek – a bécsi szelet

A bécsi szelet, ez a végtelenül egyszerű, ám ízletes fogás szinte minden étterem étlapján szerepel. Otthon is könnyen elkészíthetjük, bár ha valódi bécsi szeletet akarunk falatozni, nem árt, ha betartjuk az eredeti receptet – mert ez csakis borjúból készülhet, másféle húsból már nem bécsi szelet, hanem: rántott hús.

Bécsi szelet - New York Kávéház

A bécsi szelet – a totális internacionális mix

A legenda szerint Joseph Wenzel Radetzky tábornagy árulta el 1857-ben a császárnak, hogy milyen finomságot evett Milánóban. A császár megkívánta az ételt és parancsba adta, hogy a főszakács készítse el számára.  Ebből született meg az osztrák fővárosban a világhírű bécsi szelet, a Wiener Schnitzel – nálunk egyszerűen vínersnicli.

 

A bundázott sült hús azonban nem olasz találmány. A recept már a középkori spanyol szakácskönyvekben is szerepelt chuleta andaluza néven. A mórok 1491-es kiűzése után a keresztény kézre került Andalúziában a helyi konyha megtartotta az ürühús hagyományos arab elkészítési módját, vagyis hogy húst aranyszínűre sütik ki, miután lisztben, felvert tojásban és kenyémorzsában hempergették meg. A hús „aranyozása” hosszú ideig divatban volt a bizánci udvarban, ahol valódi aranyporral vonták be a hússzeleteket. A mórok terjesztették el a szokást Andalúziában, amit onnan vettek át az itáliai fényűző udvarok.

Csakhogy! A rántott hús nem olasz, nem spanyol és még csak nem is arab fogás.

 

A panírozott hús ókori nyomai

A valóságban már a régi görögök is éltek a „bécsi szelettel”. Az arabok csak eltanulták a hellénektől az elkészítési módot, és így adták tovább tudományukat. A régi görögök szakácskönyveiből eredetiben csak egy maradt korunkra: Athenaiosz Deiphna sophisztésze, amelyben az antik szellem szakácsművészet terén is remekelt. Anthenaiosz megadja a tepsi szót, ez nála teganosz. Tudja, mi a sült szelet, "phloidesz", és elárulja, hogyan mondják ógörögül a prézli készítést: leganon katatrüpszin. Vagyis a bécsi szelet inkább athéni szelet, bár a történészek között számos ellentét alakult ki a kérdésben.

Az igazi „bécsi szelet”

3-4 milliméter vastagságúra klopfolt, borjúhúsból (borjú dió, frikandó, felsál vagy alaposan megtisztított lapocka) készített, panírozott, húsétel. Illik citrommal megcsepegtetve fogyasztani.

 

Ha szívesen megkóstolná a New York Kávéház remek bécsi szeletét, ide kattintva tud asztalt foglalni!
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Nyugat Bár

Kárpitok, mahagóni pult, süppedős szőnyeg és - egy kis félhomály. Nem csak kávézásra, hanem üzleti megbeszélésre, hangulatos baráti összejövetelre vagy romantikus elrejtőzésre is alkalmas a Nyugat Bár. Ha azt akarjuk, hogy ne legyünk túlzottan szem előtt, de mégis nyilvános helyen szeretnénk egy jót vacsorázni vagy kellemesen kávézgatni, az idén századik születésnapját ünneplő Nyugat Bár a legjobb választás.

Karácsony a New York Kávéházban

Közeledik a karácsony, ilyenkor mindenki azon a töri a fejét, mivel lepheti meg kedvesét, ami különleges, ami kettejükről szól, ami összeköti őket. A lista persze lehet végtelen, a kevesebb azonban néha több és érdemes a legegyszerűbb meglepetés mellett dönteni.

Marhagulyás

A marhagulyást rengeteg legenda övezi, de egy biztos: ez egy igazi hungaricum. A legnagyobb tévhit azonban az eredete körül alakult ki, ámbár évszázados sikere vitathatatlan, olyan szorosan hozzátartozik a magyar jellegzetességekhez, mint a puli.

További hírek >
New York Café TripAdvisor