| Szerző: New York Café

Iconic dishes – Wiener schnitzel

Wiener schnitzel, this extremely simple yet delicious dish is on the menu of almost every restaurant. It is easy to prepare at home, but if you want to have the real Wiener schnitzel, keep to the original recipe – you can only use veal, since if you use any other meat, is it not Wiener schnitzel anymore, but breaded cutlet.

New York Café - Wiener Schnitzel

Wiener Schnitzel – the ultimate international mix

Legend has it that field marshal Joseph Wenzel Radetzky told the emperor about some delicacy he had had in Milan in 1857. The emperor wanted to try the dish himself and ordered the head chef to prepare it.  This is how the Wiener schnitzel, the world-famous breaded cutlet of the Austrian capital was born.

Breaded and fried meat, however, was not invented in Italy. Such recipes can be found in medieval Spanish cookery books, as chuleta andaluza. After the Moors were expelled in 1491 and Andalusia was under Christian rule again, the local cuisine preserved the traditional Arab preparation method of mutton, dredging it in flour, beaten eggs and breadcrumbs, and frying it until golden brown. “Gilding” meat was something quite fashionable in the Byzantine court, where meat was coated with real gold powder. The Moors spread this custom in Andalusia, and it was taken to the lavish courts of Italy from there.

But. Breaded cutlet is neither an Italian, nor a Spanish nor an Arab dish.

Breaded meat in ancient times

In fact, the ancient Greek already had “Wiener schnitzel”. Arabs learned the preparation method from the Greek, then passed it on. Only one original ancient Greek cookery book has been preserved to this day, Deipnosophistae by Athenaeus, which proves that the genius of the ancient mind was also present in cuisine. Athenaeus uses the word tiganos, which means frying pan. He knows what a fried cutlet is, phloides, and reveals the ancient Greek term for making breadcrumbs, leganon katatrypsin. This means that the Wiener schnitzel is more like Athenian cutlet - however, there is quite some disagreement among historians in this issue.

The real one from Vienna

3-4 mm thick, tenderized, breaded meat cutlet from veal (inside round, eye of round, sirloin or well-cleaned shoulder). Best enjoyed with a few drops of lemon.




New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria




LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Ady Endre - New York Kávéház

A Kávéházi Borzas Ady Endre kávéházi gúnyneve volt 1910 körül. Ebből sejthetjük, hogy a XX. század egyik legjelentősebb költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja nem kevés időt töltött kávéházakban. Többek között a New York Kávéházban is, a karzaton a Nyugatosok szerkesztőségi asztalánál foglalt helyet, miután ennek a lapnak ő is munkatársa volt.

Babits Mihály - New York Kávéház

Az irodalom vezére volt, igazi vezérlőfénye, egyben mumusa lett a költőknek, íróknak, tanítványainak. Roppant műveltségéről, tehetségéről, komolyságáról rengeteg bizonyíték van, a Nyugat főszerkesztőjeként pedig sorsokat formált, sorsokról határozott. A New York Kávéházba nem éppen a féktelenség hajtotta, sokkal inkább a szerkesztőségi munka.

További hírek >
New York Café TripAdvisor