Hűsítő csábítás a rekkenő hőségben

A fagylalt már 5 ezer éve velünk élő finomság, a kínaiak kreativitásának köszönhetően világszerte élvezhetjük ezt a hűsítő desszertet. Hőmérsékletcsökkentő hatása tudományosan is elismert, így nem csoda, hogy főleg a meleg időszakban akkora népszerűségnek örvend. A fagylalt lehet gyümölcsös, aromás, zöldséges, fűszeres, és állagát, megjelenését tekintve is széles a repertoár.

Fagylalt a New York Kávéházban

 

Ahogy régen készítették…

 

Miután túlléptek a szakértők a kínaiak technikáján (hó, tej, gyümölcs keverése), speciális fagylaltgépet készítettek, amely kézi hajtású volt. A tartályt konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelték, a tartályban pedig így hidegben tudott forogni, keveredni a massza. Aztán ami elkészült, azt is jégre tették, így tartották hidegen.

 

 

… és ahogy most

 

Ma már elektromos hajtású keverőgépeket használnak. Ez igen fontos momentum, mert a keverés része a technológiának, ennek révén ugyanis levegő kerül a masszába és ez adja a fagylalt későbbi lágyságát és krémességét. 

 

 

A házi és a nagyüzemi

 

Az utóbbi időben reneszánszukat élik a házi, kézműves fagylaltok, ez pedig nem véletlen. A nagyipari gyártás rengeteg adalékot, stabilizáló-és emulgálószert, telített zsírsavat használ, a gyatrábbak pedig még arra sem figyelnek, hogy legalább az íz jó legyen, ha már egészséges terméket nem tudnak piacra dobni. Az íz helyét átvette a megjelenés és az eltarthatóság fontossága, amely háttérbe szorította a kulináris élvezetet, bár kétségkívül, ma is találunk a boltokban egészen színvonalas készítményeket.

 

Pedig a fagylalt, gondos kezek között igenis egészséges. A benne lévő tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és vitamin van, amit az ízének megfelelően adagolt friss gyümölcsökkel tovább lehet fokozni.  Diétásnak semmiképp sem mondható, egy gombóc energiatartalma, amely nagyjából 4 dkg, körülbelül 100-160 kcal, 5-15 százalék zsírt tartalmaz.

 

 

A fagylaltok fajtái

 

Hatalmas különbség van a hűsítő desszertek összetétele és elkészítése között. Megjelenésükben, hőmérsékletükben és állagukban is különböznek, ezért is illették őket külön névvel.

 

Jégkrém: Legalább 10 százalék, soványabb változata legalább 3 százalék tejzsírt tartalmaz. Különlegessége az előállítás módjában áll, a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják.

Krémfagylalt: 50 százaléka tejből áll, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak. 1 liter tejhez legalább 270 g tojás vagy 90 g tojássárgája szükséges.

Gyümölcsfagylalt: Legalább 20 százaléka gyümölcs - citrusból 15 százalék -, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő és a gyümölcscukrot. Az egész gyümölcsökön kívül tartalmazhat még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.

Parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.

Sörbet vagy szörbet: Jégkása - a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.

 

 

Sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni

Jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel keverve

Jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható

 

A fagylaltoknak néhol ország- vagy tájspecifikus változatai is kialakultak, ilyen például a ragacsos rizsből készült japán mocsi fagylalt vagy a különösen nyúlós és összetettebb állagú török maraş dondurması. Különleges jeges édesség a koreai pingszu, amely jégpehelyből, öntetből és különféle feltétekből áll.

 

 

Díszítés

 

A díszítés nem csak a fagylalt látványosságát emeli, hanem ízre is fontos összetevőként jelenhet meg, ilyen például a mentalevél vagy a különböző fűszernövények. Ezenkívül használhatunk még gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot, tejszínhabot, különböző szórásokat, darákat, magokat. 

 

Luxus vagy hétköznapi?

 

Ma már fagylaltozni bárhol lehet, szinte nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne juthatnánk hozzá. A minőségben azonban igenis vannak eltérések és az árakban is. Ennek ellenére a fagylaltot ma már nem lehet luxusnak tekinteni, bár lehet luxus környezetben fogyasztani.

 

A Világ Legszebb Kávéházában fantasztikus alkotásokkal találkozhatunk. Minden fagylalt házi készítésű, a New York Kávéház cukrász részlegén tökéletesítik a mesterek.

 

 

A luxus környezetben elfogyasztott jéghideg finomság egy kellemes ebéd után vagy egy kávé mellé felejthetetlen élmény. Majszolás közben gyönyörködhetünk a csodálatos freskókban, hallgathatjuk az élő cigányzenét vagy élő zongorajáték dallamait, és elmerülhetünk a 19. századi polgári életérzésben.

 

 

Tokaji aszú kehely 

2 gombóc Tokaji aszú fagylalt,

2 gombóc krémsajt fagylalt

tejszínhabbal és mazsolával  

 

 

Sorbet válogatás 

2 gombóc eper sorbet,

2 gombóc pezsgő sorbet,

eper

 

New York fagylaltkehely

1 gombóc kávé fagylalt,

1 gombóc vanília fagylalt,

1 gombóc csokoládé fagylalt és

1 gombóc mogyorófagylalt,

málnaöntettel és tejszínhabbal

 

 

Nyári kehely

2 gombóc passió fagylalt,

2 gombóc sóskaramella fagylalt,

tejszínhab karamellával
Asztalfoglalás a New York Café-ba

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Képeslap New York Kávéház

Az időutazáshoz számtalan elemre szükség van. A hangulat, az ízek, a fények, a zene. Ezektől el tudjuk hinni, ha csak egy rövid időre is, hogy magunk mögött hagytuk az állandóan minket sietségre kényszerítő világunkat. A 19-20. századi polgári életérzésben elmerülni ma is lehetséges a New York Kávéházban, és ehhez még egy pluszt is kapunk: képeslapot küldhetünk szeretteinknek az asztal mellől. 

Koktélok, melyek kellemes hangulatba hoznak

Ma már bárhol hozzájuthatunk frissítő, kellemes hangulatba hozó italkeverékekhez, melyeket egységesen koktélnak hívunk. Ezek az italcsodák azonban már igen régóta velünk vannak, bár céljaikat tekintve van eltérés a kezdeti próbálkozások és a manapság koktélként emlegetett italok között.

Legújabb étlap finomságai

Ismét friss tavaszi-nyári étlappal várja a New York Kávéház vendégeit. Túlsúlyba idén is a nap érlelte finomságok kerültek, de természetesen a húsimádók sem csalódnak. A kettő kombinációjának kreatív harmóniáját tálalja elénk Wolf András chef és csapata. Szerencsére újdonságokkal az édesszájúakat idén is megörvendeztetik. 

További hírek >
New York Café TripAdvisor