Hűsítő csábítás a rekkenő hőségben

A fagylalt már 5 ezer éve velünk élő finomság, a kínaiak kreativitásának köszönhetően világszerte élvezhetjük ezt a hűsítő desszertet. Hőmérsékletcsökkentő hatása tudományosan is elismert, így nem csoda, hogy főleg a meleg időszakban akkora népszerűségnek örvend. A fagylalt lehet gyümölcsös, aromás, zöldséges, fűszeres, és állagát, megjelenését tekintve is széles a repertoár.

Fagylalt a New York Kávéházban

 

Ahogy régen készítették…

 

Miután túlléptek a szakértők a kínaiak technikáján (hó, tej, gyümölcs keverése), speciális fagylaltgépet készítettek, amely kézi hajtású volt. A tartályt konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelték, a tartályban pedig így hidegben tudott forogni, keveredni a massza. Aztán ami elkészült, azt is jégre tették, így tartották hidegen.

 

 

… és ahogy most

 

Ma már elektromos hajtású keverőgépeket használnak. Ez igen fontos momentum, mert a keverés része a technológiának, ennek révén ugyanis levegő kerül a masszába és ez adja a fagylalt későbbi lágyságát és krémességét. 

 

 

A házi és a nagyüzemi

 

Az utóbbi időben reneszánszukat élik a házi, kézműves fagylaltok, ez pedig nem véletlen. A nagyipari gyártás rengeteg adalékot, stabilizáló-és emulgálószert, telített zsírsavat használ, a gyatrábbak pedig még arra sem figyelnek, hogy legalább az íz jó legyen, ha már egészséges terméket nem tudnak piacra dobni. Az íz helyét átvette a megjelenés és az eltarthatóság fontossága, amely háttérbe szorította a kulináris élvezetet, bár kétségkívül, ma is találunk a boltokban egészen színvonalas készítményeket.

 

Pedig a fagylalt, gondos kezek között igenis egészséges. A benne lévő tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és vitamin van, amit az ízének megfelelően adagolt friss gyümölcsökkel tovább lehet fokozni.  Diétásnak semmiképp sem mondható, egy gombóc energiatartalma, amely nagyjából 4 dkg, körülbelül 100-160 kcal, 5-15 százalék zsírt tartalmaz.

 

 

A fagylaltok fajtái

 

Hatalmas különbség van a hűsítő desszertek összetétele és elkészítése között. Megjelenésükben, hőmérsékletükben és állagukban is különböznek, ezért is illették őket külön névvel.

 

Jégkrém: Legalább 10 százalék, soványabb változata legalább 3 százalék tejzsírt tartalmaz. Különlegessége az előállítás módjában áll, a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják.

Krémfagylalt: 50 százaléka tejből áll, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak. 1 liter tejhez legalább 270 g tojás vagy 90 g tojássárgája szükséges.

Gyümölcsfagylalt: Legalább 20 százaléka gyümölcs - citrusból 15 százalék -, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő és a gyümölcscukrot. Az egész gyümölcsökön kívül tartalmazhat még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.

Parfé: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.

Sörbet vagy szörbet: Jégkása - a fagylalt őse, kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.

 

 

Sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni

Jeges joghurt: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel keverve

Jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható

 

A fagylaltoknak néhol ország- vagy tájspecifikus változatai is kialakultak, ilyen például a ragacsos rizsből készült japán mocsi fagylalt vagy a különösen nyúlós és összetettebb állagú török maraş dondurması. Különleges jeges édesség a koreai pingszu, amely jégpehelyből, öntetből és különféle feltétekből áll.

 

 

Díszítés

 

A díszítés nem csak a fagylalt látványosságát emeli, hanem ízre is fontos összetevőként jelenhet meg, ilyen például a mentalevél vagy a különböző fűszernövények. Ezenkívül használhatunk még gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot, tejszínhabot, különböző szórásokat, darákat, magokat. 

 

Luxus vagy hétköznapi?

 

Ma már fagylaltozni bárhol lehet, szinte nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne juthatnánk hozzá. A minőségben azonban igenis vannak eltérések és az árakban is. Ennek ellenére a fagylaltot ma már nem lehet luxusnak tekinteni, bár lehet luxus környezetben fogyasztani.

 

A Világ Legszebb Kávéházában fantasztikus alkotásokkal találkozhatunk. Minden fagylalt házi készítésű, a New York Kávéház cukrász részlegén tökéletesítik a mesterek.

 

 

A luxus környezetben elfogyasztott jéghideg finomság egy kellemes ebéd után vagy egy kávé mellé felejthetetlen élmény. Majszolás közben gyönyörködhetünk a csodálatos freskókban, hallgathatjuk az élő cigányzenét vagy élő zongorajáték dallamait, és elmerülhetünk a 19. századi polgári életérzésben.

 

 

Tokaji aszú kehely 

2 gombóc Tokaji aszú fagylalt,

2 gombóc krémsajt fagylalt

tejszínhabbal és mazsolával  

 

 

Sorbet válogatás 

2 gombóc eper sorbet,

2 gombóc pezsgő sorbet,

eper

 

New York fagylaltkehely

1 gombóc kávé fagylalt,

1 gombóc vanília fagylalt,

1 gombóc csokoládé fagylalt és

1 gombóc mogyorófagylalt,

málnaöntettel és tejszínhabbal

 

 

Nyári kehely

2 gombóc passió fagylalt,

2 gombóc sóskaramella fagylalt,

tejszínhab karamellával
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Nyugat Bár

Kárpitok, mahagóni pult, süppedős szőnyeg és - egy kis félhomály. Nem csak kávézásra, hanem üzleti megbeszélésre, hangulatos baráti összejövetelre vagy romantikus elrejtőzésre is alkalmas a Nyugat Bár. Ha azt akarjuk, hogy ne legyünk túlzottan szem előtt, de mégis nyilvános helyen szeretnénk egy jót vacsorázni vagy kellemesen kávézgatni, az idén századik születésnapját ünneplő Nyugat Bár a legjobb választás.

Karácsony a New York Kávéházban

Közeledik a karácsony, ilyenkor mindenki azon a töri a fejét, mivel lepheti meg kedvesét, ami különleges, ami kettejükről szól, ami összeköti őket. A lista persze lehet végtelen, a kevesebb azonban néha több és érdemes a legegyszerűbb meglepetés mellett dönteni.

Bécsi szelet - New York Kávéház

A bécsi szelet, ez a végtelenül egyszerű, ám ízletes fogás szinte minden étterem étlapján szerepel. Otthon is könnyen elkészíthetjük, bár ha valódi bécsi szeletet akarunk falatozni, nem árt, ha betartjuk az eredeti receptet – mert ez csakis borjúból készülhet, másféle húsból már nem bécsi szelet, hanem: rántott hús.

További hírek >
New York Café TripAdvisor