| Szerző: New York Kávéház

Dudok Mártonné - Cukrászat vezető

A New York Kávéházban felszolgált kiváló desszertkülönlegességek elkészítéséért - és megálmodásáért - cukrászat vezetőnk, Dudok Mártonné felel.

 

Dudok Mártonné - Cukrászat vezető

 

Meséljen egy pár dolgot magáról!

Lássuk: 10 éve a New York kávéházban dolgozom, egy jó ideje már vezetői pozícióban. Már gyermekként tudtam, hogy ez lesz az utam. Ennek egészen prózai oka van: nagyon szerettem a fagylaltot, ezért elhatároztam, hogy cukrászatban, vagy még inkább fagyizóban szeretnék dolgozni. A tanulmányaim során azonban rá kellett jönnöm, hogy az iskolában tanult, tömegtermelésre épülő cukrászat nem nekem való – ezért minél előbb igyekeztem olyan helyre kerülni, ahol minőségi alapanyagokból érdekes süteményeket készíthettem. A szállodák világa ilyen, így kiélhettem a kreativitásom, tanulhattam, kísérletezhettem.

 

Hogyan cseppent a kávéház életébe?

Megpályáztam egy állást. Persze először nem vezetőként kezdtem dolgozni, ez menet közben alakult így. Sok kollegámmal egyetértünk egy dologban: ez számunkra az álommunka. A világ legszebb kávéházában dolgozni nagy elismerés és komoly kihívás is egyben, aminek minden erőnkkel igyekszünk megfelelni.

 

Hogyan zajlik egy új desszert megalkotása?

Ez egy elég változó dolog. Van néha úgy, hogy egy egyszerű ötlet elsőre működik, de van olyan is, hogy hosszú napok kísérletezgetése után sem áll össze a recept. Az íz kombinációk és a textúrák mindig rejtenek valami újat, aminek a megtalálása egy nagyon élvezetes folyamat. Szerencsére itt minden lehetőségünk megvan valami újat, valami jobbat alkotni.

 

Mit gondol, miért számít kiválóságnak ez a hely? Természetesen az épület adottságain felül…

A csapat. Az itt dolgozó emberek egytől-egyig lelkesen, örömmel járnak be dolgozni, akikkel bármit meg lehet valósítani. Ez a lendület az, ami sikeressé tesz minket, és meggyőződésem szerint garantálja a későbbi eredményeket is.

 

Mi volt a legnagyobb élménye, ami a kávéházhoz kapcsolódik?

Most nem szeretnék, talán nem is tudnék egyet kiemelni. Nagyon sok élményben volt részem az itt töltött idő alatt, de a legemlékezetesebbek mindig a vevői elégedettséghez kapcsolódnak. Szívet melengető érzés hallani, hogy ilyen finom desszertet még nem ettek, vagy ilyen jól még nem érezték magukat.

 

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

A folyamatos fejlődés az utunk, célunk a trendek folyamatos figyelése és lereagálása. Ezelőtt öt évvel nem gondoltam volna, hogy ilyen mennyiségben és minőségben leszünk képesek desszerteket előállítani. Most azon kell dolgoznunk, hogy öt év múlva is ugyanezt gondoljuk a mai napra visszanézve. Folyamatosan új technológiák jelennek meg, új alapanyagok jelennek meg – ezért a tanulási folyamat sosem ér véget. Ezen a szinten már óriási szerepet kap a kémia – gyakorlatilag tudományos alapokon vizsgáljuk egy-egy új recept elkészítési lehetőségét.

 

Hogyan látja a cukrászképzés helyzetét?

Nos, jót-rosszat egyaránt tudnék mondani. A hozzánk kerülő növendékek talán, ha 30 %-a lesz jó cukrász. Nagyon sok kitartás, önfegyelem és türelem kell hozzá, nem könnyű pálya. Azt szoktam mondani, hogy kettőn áll a vásár. Ha ők igyekeznek, és nem adják fel, mi jó cukrászt faragunk belőlük
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Ady Endre - New York Kávéház

A Kávéházi Borzas Ady Endre kávéházi gúnyneve volt 1910 körül. Ebből sejthetjük, hogy a XX. század egyik legjelentősebb költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja nem kevés időt töltött kávéházakban. Többek között a New York Kávéházban is, a karzaton a Nyugatosok szerkesztőségi asztalánál foglalt helyet, miután ennek a lapnak ő is munkatársa volt.

Babits Mihály - New York Kávéház

Az irodalom vezére volt, igazi vezérlőfénye, egyben mumusa lett a költőknek, íróknak, tanítványainak. Roppant műveltségéről, tehetségéről, komolyságáról rengeteg bizonyíték van, a Nyugat főszerkesztőjeként pedig sorsokat formált, sorsokról határozott. A New York Kávéházba nem éppen a féktelenség hajtotta, sokkal inkább a szerkesztőségi munka.

További hírek >
New York Café TripAdvisor