| Szerző: Kósa Krisztina

A New York Művész Páholy szezonzáró estje, és ami mögötte van…

A kultúra, mint olyan igazán sokrétű. Lehet alacsony vagy magas, a lényeg azonban mindegyik esetében az marad, hogy kielégítse az igényeket. A New York Művész Páholya is ezt teszi 2013 óta  - méghozzá töretlen népszerűséggel. Lássuk, mit tartogatott a szezonzáró!

New York, New York

 

A New York Művész Páholyban a szezon utolsó, nyári szünet előtti estjére június 13-án került sor. A méltán a Világ Legszebb Kávéházának nevezett New York Művész Páholya ez alkalommal is teltházas volt, ahogyan az elmúlt három évben mindig. A szezonzáró eseményen Magyarország egyik legjelentősebb és egyben legismertebb kiadója, a nagy múltú Európa Könyvkiadó ünnepelte fennállásának 60. születésnapját. Jelenleg több mint 800 címmel van jelen a könyvpiacon, és a kezdetek óta már három alkalommal is elnyerte a ezt az igazán megtisztelő „Év Kiadója” címet.

 

Sztárszerzők, fordítók, zene, emlékezés (többek között Szabó Magdára), a szerkesztőségi élet bemutatása… Vagyis egy szó mint száz, büszkén jelenthetjük, hogy egy valóban elegáns és nagyszabású estére került sor a Világ Legszebb Kávéházában. A Művész Páholy szezonzáró estjének házigazdái pedig olyan kedvelt személyiségek voltak, mint Juhász Anna és Barna Imre.

 

A Művész Páholy szezonzárójának vendégei a következő meghívottak voltak: Vámos Miklós író, forgatókönyvíró, dramaturg, Szécsi Noémi író, Lator László költő, műfordító, Gergely Ágnes költő, műfordító, Bart István író, műfordító, M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója, Magyarósi Gizella szerkesztő, Katona Ágnes szerkesztő, Gy. Horváth László műfordító, szerkesztő, Várady Szabolcs költő, műfordító, szerkesztő. 

 
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Bródy Sándor a New York Kávéházban

A szenvedélyes magyar író, drámaíró és publicista sem a visszafogott férfiak körét gazdagította. A „magyar Zola” műveivel és személyiségével is hatással volt többek között Ady Endrére, Móricz Zsigmondra, Krúdy Gyulára, Szomory Dezsőre és Molnár Ferencre is.

Kálmán Jenő - New York Kávéház

Pedig lett volna rá oka. Hadifogolyként megjárt a szibériai táborokat, de ott sem adta fel, ami számára a legfontosabb volt: a nevetést, a nevettetést és a színházat.

További hírek >
New York Café TripAdvisor