| Szerző: PreNews

A Húsvét

Rügyező fák, melengető napsütés, a levegő magával hozza az újraéledés illatát. Ilyenkor nem csak a tél lezárására, a melegebb időre és a kerti feladatokra készülünk, hanem az egyik legfontosabb és legnagyobb keresztény ünnepre, a Húsvétra is. Mivel mozgó ünnep, majdnem minden évben más dátumra esik. Idén már a Nagypéntek is szabadnap lesz, így március 30-tól április 2-ig adhatjuk át magunkat az ünnepnek, a tavasznak és a 4 napos hosszúhétvégének. 

Húsvét

 

Megváltás - ezt ünnepeljük Húsvétkor

 

A Húsvét a legnagyobb és legfontosabb ünnep a keresztény kultúrkörben: Krisztus feltámadásának ünnepe. A Biblia tanítása szerint Jézus, pénteki kereszthalálát követő harmadik napon, azaz vasárnap feltámadott halottaiból, és ezzel megtörtént a legnagyobb csoda: Istenbe vetett hitével legyőzte a halált. Idén április 1-re esik, hogy Krisztus kereszthalálával megváltotta az emberek bűneit.

 

 

 

 

 

Miért mozog a Húsvét dátuma?

 

Az, hogy mikorra esik Húsvét, nemcsak a Nap állásától, de az adott évben a holdnaptár szerinti holdtöltétől is függ: jelenlegi, hivatalos katolikus álláspont szerint az adott év tavaszi napéjegyenlőségét követő első holdtölte utáni vasárnap. A Húsvét idén is mozgó ünnep, mindenkori legkorábbi időpontja, március 22-e lehet, abban az esetben, ha a tavaszi napéjegyenlőség egy szombati napra esik, és pont akkor telihold is van. A húsvét legkésőbbi lehetséges dátumára pedig április 25-ét jelölték meg az első niceai zsinaton. Ez legutóbb 1943-ban volt, mivel ebben az évben, a tavaszi napforduló pontosan egy holdtölte utáni napra esett, a következő telihold pedig vasárnapra, így még egy hetet kellett várni a húsvét megünneplésével.

 

Húsvét ünnepe

 

 

Miért éppen Húsvét?

 

A Húsvéttal zárul le az az időszak, amelyet 40 napos nagyböjtnek hívunk, és amelyet Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartanak a hívők. A nagyböjt önmegtartóztatásra tanít. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után Húsvétkor szabad először húst enni. Mi magyarok, roppant szemléletesen neveztük el így ezt az ünnepet, amely a hús magunkhoz vételének első napja. A böjt utolsó hetének neve a Nagyhét, vagy egyes területeken Fehérhét, a Húsvét utáni hét húsvét hete. A húsvéti ünnepkör a Pünkösddel zárul.

 

 

Húsvéti ételek a New York Kávéházban

 

A Húsvét felvezetője: a Nagyhét

 

A Nagyhét nagyon fontos szerepet tölt be a katolikus egyház életében. Igazi lelki felkészülést jelent a Húsvét, a feltámadás eljövetelére közvetlenül a Húsvét előtti héten. Több szertartás is csatlakozik a Nagyhét egyes napjaihoz.

Virágvasárnap: ez vezeti be a szent három nap liturgiáját. Ez a nagyböjti előkészület csúcspontja is, mert a Jeruzsálembe való megérkezést jelenti. Ezen a napon a pap a vértanúságot jelképező piros ruhát vesz fel. A misén Máté, Márk és Lukács evangéliumából olvassák fel a passiót, meghatározott rendben, minden évben másikat. Ezt követően hétfőn, kedden és szerdán nincs különösebb szertartás.

Nagycsütörtök: ez az utolsó vacsora emléknapja, az Eucharisztia, vagyis Oltáriszentség alapításának ünnepe. Ilyenkor a székesegyházakat kivéve minden templomban csak egy mise van, az is csak az esti órákban. Bármilyen más mise tilos ilyenkor.

A székesegyházakban azonban nagy a hivatalos forgolódás ilyenkor. Nagycsütörtök délelőttjén tartják a Krizmaszentelési misét, amelyen az adott egyházmegye összes papjának meg kell jelennie. Megújítják papi fogadalmunkat, valamint a püspök megáldja és megszenteli az évben használni kívánt szent olajokat és a krizmát. Az olajok közé tartozik a keresztelők olaja, a betegek kenete és a krizma, amely valójában egy balzsammal kevert faolaj, amelyet kereszteléskor, bérmáláskor, papszenteléskor és templomszenteléskor használnak.

 

Húsvéti ünnepek

 

 

Nagypéntek: a templomokban a papok és segítőik teljes csendben vonulnak be és az üres, már kifosztott oltárszekrény előtt leborulnak. Ezt követi – mise helyett - az Igeliturgia, amely Isten szenvedő szolgájáról olvasnak fel, ez a szentlecke, és János evangéliumának passióját is felolvassák. Ezután jön az évente egyszeri tisztelgés a kereszt előtt, a Kereszthódolat. Az Igeliturgia teljes csendben áldoztatással ér véget.

Nagyszombat: A katolikus időszámításban szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi.

Az első a Fényliturgia. Ekkor áldják meg a tüzet, majd erről gyújtják meg a húsvéti gyertyát. A húsvéti gyertya jelképezi a feltámadt Jézust.

A második lépés az Igeliturgia. Ebben kilenc olvasmány található, 7 az ószövetségből, egy szentlecke és az evangélium, ebből legalább három ószövetségit és az evangéliumot fel kell olvasni. Most már megszólalhat az orgona, a harangok és a csengők is, ezek Nagycsütörtök óta némák voltak. A Szentlecke után felhangzik az alleluja, az örvendezés éneke, ami egész nagyböjtben nem szerepelt a liturgiában.

A harmadik rész a Keresztségi liturgia. Ha vannak keresztelendők, akkor itt történik meg a keresztelés. Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet is.

A negyedik mozzanat az Eukarisztia liturgiája. Innen a mise a hagyományos rend szerint folytatódik, de sokkal ünnepélyesebben.

Végül, az ötödik rész a Körmenet. Ez nem tartozik szervesen a vigíliához. Lehet körmenetet tartani a mise végén, ezzel „hirdetni a világnak”, hogy feltámadt Krisztus.

Húsvétvasárnap délelőttjén mindössze szentmisét tartanak.
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Nyugat Bár

Kárpitok, mahagóni pult, süppedős szőnyeg és - egy kis félhomály. Nem csak kávézásra, hanem üzleti megbeszélésre, hangulatos baráti összejövetelre vagy romantikus elrejtőzésre is alkalmas a Nyugat Bár. Ha azt akarjuk, hogy ne legyünk túlzottan szem előtt, de mégis nyilvános helyen szeretnénk egy jót vacsorázni vagy kellemesen kávézgatni, az idén századik születésnapját ünneplő Nyugat Bár a legjobb választás.

Karácsony a New York Kávéházban

Közeledik a karácsony, ilyenkor mindenki azon a töri a fejét, mivel lepheti meg kedvesét, ami különleges, ami kettejükről szól, ami összeköti őket. A lista persze lehet végtelen, a kevesebb azonban néha több és érdemes a legegyszerűbb meglepetés mellett dönteni.

Bécsi szelet - New York Kávéház

A bécsi szelet, ez a végtelenül egyszerű, ám ízletes fogás szinte minden étterem étlapján szerepel. Otthon is könnyen elkészíthetjük, bár ha valódi bécsi szeletet akarunk falatozni, nem árt, ha betartjuk az eredeti receptet – mert ez csakis borjúból készülhet, másféle húsból már nem bécsi szelet, hanem: rántott hús.

További hírek >
New York Café TripAdvisor