| Szerző: PreNews

A Húsvét

Rügyező fák, melengető napsütés, a levegő magával hozza az újraéledés illatát. Ilyenkor nem csak a tél lezárására, a melegebb időre és a kerti feladatokra készülünk, hanem az egyik legfontosabb és legnagyobb keresztény ünnepre, a Húsvétra is. Mivel mozgó ünnep, majdnem minden évben más dátumra esik. Idén már a Nagypéntek is szabadnap lesz, így április 14-től április 17-ig adhatjuk át magunkat az ünnepnek, a tavasznak és a 4 napos hosszúhétvégének. 

Húsvét

 

Megváltás - ezt ünnepeljük Húsvétkor

 

A Húsvét a legnagyobb és legfontosabb ünnep a keresztény kultúrkörben: Krisztus feltámadásának ünnepe. A Biblia tanítása szerint Jézus, pénteki kereszthalálát követő harmadik napon, azaz vasárnap feltámadott halottaiból, és ezzel megtörtént a legnagyobb csoda: Istenbe vetett hitével legyőzte a halált. Idén április 16-ra esik, hogy Krisztus kereszthalálával megváltotta az emberek bűneit.

 

 

 

 

 

Miért mozog a Húsvét dátuma?

 

Az, hogy mikorra esik Húsvét, nemcsak a Nap állásától, de az adott évben a holdnaptár szerinti holdtöltétől is függ: jelenlegi, hivatalos katolikus álláspont szerint az adott év tavaszi napéjegyenlőségét követő első holdtölte utáni vasárnap. A Húsvét idén is mozgó ünnep, mindenkori legkorábbi időpontja, március 22-e lehet, abban az esetben, ha a tavaszi napéjegyenlőség egy szombati napra esik, és pont akkor telihold is van. A húsvét legkésőbbi lehetséges dátumára pedig április 25-ét jelölték meg az első niceai zsinaton. Ez legutóbb 1943-ban volt, mivel ebben az évben, a tavaszi napforduló pontosan egy holdtölte utáni napra esett, a következő telihold pedig vasárnapra, így még egy hetet kellett várni a húsvét megünneplésével.

 

Húsvét ünnepe

 

 

Miért éppen Húsvét?

 

A Húsvéttal zárul le az az időszak, amelyet 40 napos nagyböjtnek hívunk, és amelyet Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartanak a hívők. A nagyböjt önmegtartóztatásra tanít. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után Húsvétkor szabad először húst enni. Mi magyarok, roppant szemléletesen neveztük el így ezt az ünnepet, amely a hús magunkhoz vételének első napja. A böjt utolsó hetének neve a Nagyhét, vagy egyes területeken Fehérhét, a Húsvét utáni hét húsvét hete. A húsvéti ünnepkör a Pünkösddel zárul.

 

 

Húsvéti ételek a New York Kávéházban

 

A Húsvét felvezetője: a Nagyhét

 

A Nagyhét nagyon fontos szerepet tölt be a katolikus egyház életében. Igazi lelki felkészülést jelent a Húsvét, a feltámadás eljövetelére közvetlenül a Húsvét előtti héten. Több szertartás is csatlakozik a Nagyhét egyes napjaihoz.

Virágvasárnap: ez vezeti be a szent három nap liturgiáját. Ez a nagyböjti előkészület csúcspontja is, mert a Jeruzsálembe való megérkezést jelenti. Ezen a napon a pap a vértanúságot jelképező piros ruhát vesz fel. A misén Máté, Márk és Lukács evangéliumából olvassák fel a passiót, meghatározott rendben, minden évben másikat. Ezt követően hétfőn, kedden és szerdán nincs különösebb szertartás.

Nagycsütörtök: ez az utolsó vacsora emléknapja, az Eucharisztia, vagyis Oltáriszentség alapításának ünnepe. Ilyenkor a székesegyházakat kivéve minden templomban csak egy mise van, az is csak az esti órákban. Bármilyen más mise tilos ilyenkor.

A székesegyházakban azonban nagy a hivatalos forgolódás ilyenkor. Nagycsütörtök délelőttjén tartják a Krizmaszentelési misét, amelyen az adott egyházmegye összes papjának meg kell jelennie. Megújítják papi fogadalmunkat, valamint a püspök megáldja és megszenteli az évben használni kívánt szent olajokat és a krizmát. Az olajok közé tartozik a keresztelők olaja, a betegek kenete és a krizma, amely valójában egy balzsammal kevert faolaj, amelyet kereszteléskor, bérmáláskor, papszenteléskor és templomszenteléskor használnak.

 

Húsvéti ünnepek

 

 

Nagypéntek: a templomokban a papok és segítőik teljes csendben vonulnak be és az üres, már kifosztott oltárszekrény előtt leborulnak. Ezt követi – mise helyett - az Igeliturgia, amely Isten szenvedő szolgájáról olvasnak fel, ez a szentlecke, és János evangéliumának passióját is felolvassák. Ezután jön az évente egyszeri tisztelgés a kereszt előtt, a Kereszthódolat. Az Igeliturgia teljes csendben áldoztatással ér véget.

Nagyszombat: A katolikus időszámításban szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi.

Az első a Fényliturgia. Ekkor áldják meg a tüzet, majd erről gyújtják meg a húsvéti gyertyát. A húsvéti gyertya jelképezi a feltámadt Jézust.

A második lépés az Igeliturgia. Ebben kilenc olvasmány található, 7 az ószövetségből, egy szentlecke és az evangélium, ebből legalább három ószövetségit és az evangéliumot fel kell olvasni. Most már megszólalhat az orgona, a harangok és a csengők is, ezek Nagycsütörtök óta némák voltak. A Szentlecke után felhangzik az alleluja, az örvendezés éneke, ami egész nagyböjtben nem szerepelt a liturgiában.

A harmadik rész a Keresztségi liturgia. Ha vannak keresztelendők, akkor itt történik meg a keresztelés. Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet is.

A negyedik mozzanat az Eukarisztia liturgiája. Innen a mise a hagyományos rend szerint folytatódik, de sokkal ünnepélyesebben.

Végül, az ötödik rész a Körmenet. Ez nem tartozik szervesen a vigíliához. Lehet körmenetet tartani a mise végén, ezzel „hirdetni a világnak”, hogy feltámadt Krisztus.

Húsvétvasárnap délelőttjén mindössze szentmisét tartanak.
Asztalfoglalás a New York Café-ba

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

Képeslap New York Kávéház

Az időutazáshoz számtalan elemre szükség van. A hangulat, az ízek, a fények, a zene. Ezektől el tudjuk hinni, ha csak egy rövid időre is, hogy magunk mögött hagytuk az állandóan minket sietségre kényszerítő világunkat. A 19-20. századi polgári életérzésben elmerülni ma is lehetséges a New York Kávéházban, és ehhez még egy pluszt is kapunk: képeslapot küldhetünk szeretteinknek az asztal mellől. 

Fagylalt a New York Kávéházban

A fagylalt már 5 ezer éve velünk élő finomság, a kínaiak kreativitásának köszönhetően világszerte élvezhetjük ezt a hűsítő desszertet. Hőmérsékletcsökkentő hatása tudományosan is elismert, így nem csoda, hogy főleg a meleg időszakban akkora népszerűségnek örvend. A fagylalt lehet gyümölcsös, aromás, zöldséges, fűszeres, és állagát, megjelenését tekintve is széles a repertoár.

Koktélok, melyek kellemes hangulatba hoznak

Ma már bárhol hozzájuthatunk frissítő, kellemes hangulatba hozó italkeverékekhez, melyeket egységesen koktélnak hívunk. Ezek az italcsodák azonban már igen régóta velünk vannak, bár céljaikat tekintve van eltérés a kezdeti próbálkozások és a manapság koktélként emlegetett italok között.

További hírek >
New York Café TripAdvisor