| Szerző: New York Kávéház

A 100 éves Nyugat Bár napjainkban

Kárpitok, mahagóni pult, süppedős szőnyeg és - egy kis félhomály. Nem csak kávézásra, hanem üzleti megbeszélésre, hangulatos baráti összejövetelre vagy romantikus elrejtőzésre is alkalmas a Nyugat Bár. Ha azt akarjuk, hogy ne legyünk túlzottan szem előtt, de mégis nyilvános helyen szeretnénk egy jót vacsorázni vagy kellemesen kávézgatni, az idén századik születésnapját ünneplő Nyugat Bár a legjobb választás.

Nyugat Bár

A Nyugat Bár a New York Kávéház és a hotel lobbyja felől is megközelíthető. Pár lépcsőfok felfelé és egy zárt, de egyben mégis nyitott, függönyökkel, kárpitokkal, meghitt világítással és kényelmes bútorokkal berendezett helyiségben találjuk magunkat. A visszafogottabb csillogás nem egyenértékű a luxus mellőzésével, csupán otthonosabban fészkelhetjük be magunkat egy koktél mellé.

A Nyugat Bár este 6 órától várja vendégeit és egészen éjfélig tart nyitva. Étlapja a New York Kávéház menüjét tartalmazza, kényelmében sem marad el a kávéházban megszokottól. Az ide betérők főként a nyugodt kávézást és a koktélkínálat ízforgatagát szeretik élvezni. Erről a Nyugat Bár bártendere, Csombok András gondoskodik. András az italok, ízek, keverések és rázások nagymestere, bármit elkészít, a vendégnek nincs más dolga, mint elmondani az ízt, ami megfogalmazódik a fejében és amit megkíván. A visszafogott zongoraszó pedig Nádasdy Attila állandó bárzongoristától érkezik. A „koktélzongorázás” mestere bármilyen kívánságot teljesít, Csajkovszkij B-moll zongoraversenyétől a kínai darabokon át Sinatráig és Stingig. 

A Nyugat Bár neve

A New York Kávéház részeként kialakított helyiség eredetileg Mahagóni Bár néven vált híressé az exkluzív pesti éjszakai életben, ám igazi olvasztótégelye volt a művész-, a zenei-, bohém- és arisztokrata világnak. A Kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába. Itt találkoztak a híres nyugatosok is, akik a Nyugat című folyóirat számára alkottak. A lap a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt. Előttük tisztelegve adta a jelenlegi üzemeltető a Nyugat Bár nevet a méltán híres helyiségnek.

A Nyugat Bár újjászületése

A New York Kávéház alaposan megsínylette mind az első, mind a második világháborút. Az ötvenes években még sportszeráruházat is nyitottak itt, szerencsére csal rövid ideig tépázták ezzel a nagy múltú épület és intézmény hírét. 1954-ben Hungária Kávéházként nyitott újra, bár a régi csillogást már nem tudták visszacsempészni a patinás falak közé.

A Kávéház, a Salon Étterem és a Nyugat Bár üzemeltetését a hazai Eventrend Holding vette át. A csoport tulajdonosai számára nem volt kérdés, hogy szükség van kulturális, irodalmi és zenei programok rendezésére, hiszen a New York Café egykoron egyet jelentett a magyar művészeti élettel.

A 2014-ben 120. születésnapját ünneplő New York Kávéház 2011 óta a „Világ Legszebb Kávéháza” címmel büszkélkedik, és emellett a modern budapesti vendéglátás egyik vezető alkotó műhelye.
New York Café

New York Café Étlap

New York Café Galéria
LEGFRISSEBB HÍREK

New York Művész Páholy

A New York Palota megnyitásának pillanatától kezdve magához vonzotta az alkotókat, legyen szó publicistáról, festőművészről vagy költőről. Bár a New York Palota biztosítói székháznak épült, kávéháza fontos olvasztótégelye lett az alkotóművészeknek, akik vagy gazdagok voltak vagy szegények, ám egy meleg kávéra, némi harapnivalóra és értelmiségi társaságra mindig számíthattak az 1894. október 23-án megnyitott, minden luxust megadó épület falai között. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

Ady Endre - New York Kávéház

A Kávéházi Borzas Ady Endre kávéházi gúnyneve volt 1910 körül. Ebből sejthetjük, hogy a XX. század egyik legjelentősebb költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja nem kevés időt töltött kávéházakban. Többek között a New York Kávéházban is, a karzaton a Nyugatosok szerkesztőségi asztalánál foglalt helyet, miután ennek a lapnak ő is munkatársa volt.

Babits Mihály - New York Kávéház

Az irodalom vezére volt, igazi vezérlőfénye, egyben mumusa lett a költőknek, íróknak, tanítványainak. Roppant műveltségéről, tehetségéről, komolyságáról rengeteg bizonyíték van, a Nyugat főszerkesztőjeként pedig sorsokat formált, sorsokról határozott. A New York Kávéházba nem éppen a féktelenség hajtotta, sokkal inkább a szerkesztőségi munka.

További hírek >
New York Café TripAdvisor